Nádherná a nejnovější generace vesmírných lodí, která vás vezme do vesmíru

 Letectví 
31. března 2021 13:26 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Tato loď bude vozit turisty do vesmíru Virgin Galactic
Společnost Virgin Galactic představila svou nejnovější kosmickou loď a během několika měsíců chce obnovit zkušební lety ve svém středisku v poušti Nového Mexika.

Testování vesmírné lodě se uskuteční pravděpodobně před létem a zhruba ve stejné době se bude v Novém Mexiku v posledním kole testovat současná generace lodi, která má ještě letos vynést britského miliardáře a zakladatele Virgin Galactic sira Richarda Bransona na okraj vesmíru.

Flotila lodí bude do vesmíru létat pravidelně

Společnost díky nejnovější vesmírné lodi hodlá vytvořit celou flotilu, která bude jednoho dne schopna přepravovat platící zákazníky i vědecké výpravy z kosmodromů po celém světě. Společnost si stále klade za cíl, aby komerční provoz začal už příští rok.

Virgin Galactic je totiž jednou z mála společností, které svůj vesmírný program staví na platících klientech se zájmem o cestu do vesmíru.

Designová loď má ohromit

Zrcadlový povrch nové lodi Virgin Galactic je stejně tak estetický, jako je funkční. Je totiž klíčovou součástí systému tepelné ochrany lodi a mimo jiné byl vybrán i s ohledem na design, aby plavidlo platící vesmírné cestující zaujalo na první pohled.

Dalším úkolem inženýrů pak bylo vytvořit takovou verzi lodi, která by se snadno vyráběla a také udržovala, aby mohla do vesmíru s turisty i profesionály létat co nejčastěji. Nejprve ovšem firma potřebuje souhlas regulačních orgánů, což především znamená úspěšné absolvování zkušebních letů s raketovým pohonem. 

První takový test byl naplánován na prosinec loňského roku, ale problémy s počítačem způsobené elektromagnetickým rušením zabránily úspěšnému letu. Místo toho byla loď a její dva piloti nuceni okamžitě přistát. Test byl poté přeložen na únor, ale byl zrušen, protože inženýři ještě nevyřešili všechny problémy s rušením. Vedení firmy potvrdilo, že nyní je test naplánován na květen.

To ale nepomáhá ceně akcií. Nicméně firma dává přednost hlavně bezpečnosti. "Myslím, že se to hýbe, jak má. Je to postupné a to je to, co chceme dělat s lidskými vesmírnými lety,“ řekl ředitel firmy Michael Colglazier. "Jsme nadšení z odhalení nové lodi a jsme natěšení na květen a léto." Dále čtěte: Nové elektrické letadlo má tři křídla a připomíná legendární letoun Fokker

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47