Seznamte se. Toto je největší letecký motor světa

 Letectví 
13. dubna 2021 07:27 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
Gigantický motor bude revolucí v dopravním létání Foto Rolls Royce
Na scénu se řítí nový motor s nižší spotřebou paliva, protože Rolls-Royce už pokročil v práci na svém leteckém motoru UltraFan. Gigantický motor má o 25 procent lepší kilometrový výkon ve srovnání se svým předchůdcem a Rolls-Royce říká, že způsobí revoluci v letecké dopravě.

První demonstrační motor bude dokončen do konce tohoto roku. Už nyní ale Rolls-Royce odhalil další podrobnosti o svých velkolepých plánech.

Motor s plynovou turbínou

"V současné době probíhají práce na systému uhlíkových titanových ventilátorů UltraFan v Bristolu ve Velké Británii a jeho 50MW Power Gearboxu, který je dostatečně výkonný pro provoz 500 rodinných automobilů," stojí v prohlášení firmy.

UltraFan je turboventilátor s plynovou turbínou, což znamená, že je poháněn plynem a pracuje pomocí tradičního rotujícího vrtulového ventilátoru, v tomto případě ventilátoru o průměru více než 3,3 metru.

Ekologické létání

Rolls-Royce se zavázal k nulovému množství skleníkových plynů do roku 2030 a UltraFan je navržen tak, aby fungoval na udržitelných proudových palivech. "Plynové turbíny budou po mnoho let nadále základem dálkového letectví a účinnost UltraFan pomůže zlepšit ekonomiku průmyslového přechodu na udržitelnější paliva, která budou z krátkodobého hlediska pravděpodobně dražší než běžné palivo pro tryskové motory,“ uvádí Rolls-Royce.

UltraFan je sice obrovský motor, přesto ale snižuje hmotnost letadla o 680 kilogramů kvůli materiálům vesmírného věku a pečlivému designu. Mezi tyto materiály patří pokročilé kompozitní díly s keramickou matricí a lopatky ventilátoru z uhlíkového titanu, které jsou mimořádně silné při zachování nízké hmotnosti.

Motor je samozřejmě vybaven softwarem a senzory v duchu nových technologií. "Lopatka má digitální dvojče, které ukládá data ze skutečných testů a umožňuje technikům předpovědět výkon v provozu. Při testování lze data převzít z více než 10 000 parametrů, které detekují i ty nejmenší vibrace rychlostí až 200 000 vzorků za sekundu,“ chlubí se firma ve svém prohlášení. Dále čtěte: Nádherná a nejnovější generace vesmírných lodí, která vás vezme do vesmíru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve