Posloucháte v autě hudbu? Neuvěříte, jak složité je dosáhnout dokonalé akustiky

 Auto-Moto 
19. dubna 2022 20:05 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Spolupráce značek Peugeot a Focal začala v roce 2014 Peugeot
První autorádia se objevovala ve vozidlech už kolem roku 1930, tedy jen čtyřicet let od vynálezu automobilu. V Americe zaznamenala autorádia obrovský boom a jejich výrobou se zabývalo hned několik firem. U nás se první autorádia objevila v polovině 40. let 20. století a o několik desítek let později, v osmdesátkách, přišly na trh autorádia s magnetofonem. Byla považována za luxus určený pro bohaté.

Autorádia pak, stejně jako ostatní automobilové technologie, prošla vývojem, kdy uměla přehrávat audiokazety a později i cédéčka. Dnes jsou schopna přehrávat USB, paměťové karty a prostřednictvím Bluetooth přehrají hudbu z vašeho telefonu, ať už tu, kterou máte uloženou v paměti telefonu nebo přímo z internetu. Mít co poslouchat tedy není problém. Složitější je zajistit kvalitu poslechu. V autě totiž kromě hudby vzniká spousta dalších zvuků, které váš poslech narušují, a navíc tam proniká hluk zvenčí. Vyladit akustiku a zajistit rozložení reproduktorů tak, aby si celá posádka mohla užívat zážitek z kvalitního poslechu, je neuvěřitelně složité. 

Jedním z nejlepších světových expertů, který toto dokáže řešit, je francouzská firma Focal. Ta se už před více než 40 lety etablovala jako referenční značka ve výrobě vysoce kvalitních reproduktorů pro domácnosti, monitorů pro nahrávací studia, sluchátek a audio souprav do automobilů a lodí. Její jedinečné know-how v oblasti akustiky a špičkového výzkumu a vývoje zaměřeného na audio zařízení přilákalo automobilové výrobce, kteří hledají v oblasti akustiky dokonalost, například francouzská automobilka Peugeot.

Spolupráce značek Peugeot a Focal začala v roce 2014 a nejprve se týkala koncepčních vozů. Například koncept elektrického kupé nazvaného Peugeot Fractal, představeného na autosalonu ve Frankfurtu v roce 2015, předvedl první výsledek spolupráce mezi Peugeotem a Focalem. Jednalo se o vysoce kvalitní zvukový systém a infrabasové reproduktory zabudované do opěradla každého sedadla. V roce 2017 pak Peugeot na ženevském autosalonu šokoval návštěvníky extravagantním autonomním vozem Peugeot Instinct. Jeho podstatou bylo, že auto samo řídí a komunikuje s okolím, zatímco posádka vozu se věnuje sledování televize, hraní her, či relaxuje poslechem hudby. A právě zde ještě vzrostla potřeba zajistit ve voze dokonalé akustické prostředí. S tím Peugeotu Focal rád vypomohl.

Bylo jen otázkou času, kdy se spolupráce mezi oběma francouzskými partnery přesune do oblasti sériových vozů. Firma Focal se tak stala exkluzivním dodavatelem Hi-Fi systémů pro řady Peugeot 2008, 3008, 5008 a 508. Akustické technologie firmy Focal se ve vozech Peugeot jednoznačně osvědčily. 

Zatímco automobiloví vývojáři Peugeotu zapracovali na dokonalém odhlučnění interiérů vozů, Focal doladil akustiku a vyrobil Hi-Fi soustavy nejvyšší kvality. Řidiči auta a všem pasažérům tak tyto týmy zajistily akustický komfort s kvalitou poslechu na té nejvyšší možné úrovni. Posádka vozu tak může zažívat intenzívní pocit z jízdy. Trávit čas ve voze se stává skutečným zážitkem. Zákazníci si Hi-Fi systémy ve vozech Peugeot nemohli vynachválit.

Focal samozřejmě nemohl chybět ani u nejnovějšího modelu, Peugeotu 308. Ten se měl z hlediska zvukového zážitku stát skutečným mistrovským dílem. A povedlo se! Poté, co týmy Peugeotu a Focalu provedly precizní studii strategických částí (obložení, prosklení, atd.) a analýzu rozmístění reproduktorů od palubní desky až po zavazadlový prostor, umístily do vozu Peugeot 308 luxusní Hi-Fi systém Premium Focal® s exkluzivními patentovanými technologiemi. V novém Peugeotu tak najdete systém složený z 9 reproduktorů, subwooferu, a zesilovač s 12 kanály o celkovém výkonu 690 W. Zajímavé, a hlavně velice chytré je umístění subwooferu pod podlahu v zavazadlovém prostoru. Zvuková atmosféra na palubě je stabilní a přesná, výšky jsou jasné a dokonalé a basy hluboké a silné. Vše si pak špičkoví specialisté na akustiku ověřili mnohahodinovými testy, které provedli ve zvukotěsné komoře a po mnoha kilometrech reálné jízdy na všech typech silnic. 

Zdroj: Peugeot.

Témata: Peugeot, Focal
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008