Žhavá novinka je konečně v Česku. Seznamte se s novým Peugeotem 308

 Auto-Moto 
30. ledna 2022 20:40 / Ema Maxová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Peugeot 308 vyvolal svým originálním atraktivním designem vlnu nadšení  Peugeot
19. ledna se v Praze konala tisková konference k uvedení jedné z nejočekávanějších novinek – Peugeotu 308. Tento vůz svým originálním atraktivním designem vyvolal vlnu nadšení už při zveřejnění prvních fotek v únoru loňského roku. Od té doby ho odborná i laická veřejnost netrpělivě vyhlíží. Nyní je konečně v prodeji i u nás. Cena startuje na 490 tisících.

Design je jednoznačně jeho silnou stránku. Je smyslný a ostře vybroušený. Dokonale zapadá do světa dynamických reprezentativních vozů, k nimž se hlásí. Čelní masce dominuje nové logo, za kterým je ukrytý radar sloužící asistenčním systémům. Přední světlomety používají už od základní úrovně technologii LED. Na ně pak navazují světla pro denní svícení ve tvaru tesáků. Díky Peugeot Matrix LED Technology poskytují vyšší bezpečnost v každodenním provozu. 

Uvnitř vozu najdete Peugeot i-Cockpit. Jedná se o uspořádání interiéru, které se stalo poznávacím znakem moderních peugeotů. Ve voze 308 vás však překvapí svou novou podobou. Byla vylepšena jeho ergonomie, kvalita i design a nabízí zcela nový systém infotainmentu Peugeot i-Connect®. Ten doplňují konfigurovatelné virtuální přepínače i-toggles pro nastavení klimatizace, rádia, telefonu atd. Propracovaný vzhled přepínačů svědčí o technologické úrovni, která je v rámci tomto segmentu jedinečná. Nový systém infotainmentu nabízí to nejlepší ze světa chytrých telefonů. Bezdrátová funkce zrcadlení umožňuje připojit dva telefony současně, středový displej lze používat jako tablet a kompletní technologický zážitek završuje 3D on-line navigace s hlasovým ovládáním.

Hlasové ovládání dostane Peugeot 308 až v polovině roku 2022, ale zato budeme jedinou zemí střední a východní Evropy, kde budou uživatelé moci využívat hlasové ovládání v rodném jazyce. Jak hlasové ovládání funguje? Jednoduše! Reaguje na vaše příkazy, například „Doveď mě k nejbližší dobíjecí stanici,“ „Bude dnes pršet?“ „Zavolej mámě.“ „Najdi mi místo na zaparkování.“… to jsou přání, která můžete vašemu vozu říct, a on je rád splní. Dokonce mu můžete dávat úkoly, i když v něm právě nejste. Plug-in hybridní verze lze totiž na dálku před jízdou vytopit či vychladit, zapnout či vypnout dobíjení apod. Technický pokrok zkrátka uhání mílovými kroky, a to nejen v oblasti infotainmentu. Obrovský vývoj nastal i na poli asistenčních systémů.

Velkou technickou vymožeností modelu nový Peugeot 308 je nový systém poloautonomního řízení. To v podstatě znamená, že vůz dokáže sám udržovat nebo měnit rychlost dle vozu před ním a držet stopu v jízdním pruhu. Další vylepšení přijde v průběhu roku a zahrne schopnost vozu upravit rychlost dle dopravních značek a přizpůsobit rychlost v závislosti na sklonu zatáčky nebo také poloautomatickou změnu jízdního pruhu, neboli umí skoro sám předjíždět. Toto mu umožní systém sledování mrtvého úhlu s dlouhým dosahem a to až 75 metrů. 

Kromě již zmíněných má nový Peugeot hromadu dalších převratných technologií, například Rear Cross Trafic Alert, neboli funkci, která pohlídá ostatní auta, couváte-li z parkovacího místa. Se systémem Visiopark 3 zase máte k dispozici čtyři kamery pokrývající 360 stupňů a couvací kameru s ostřikovačem. Pak jsou tu parkovací asistenty, hlídače bezpečné vzdálenosti, systémy automatického brzdění při riziku kolize a další technologie. Mnohé z nich jsou navíc součástí základní výbavy. Ta je totiž nebývale bohatá. Za 490 tisíc tedy dostanete opravdu hodně muziky. Nejdražší verzí je pak plug-in hybridní GT PACK s cenovkou přes milion.

Zdroj: Peugeot.

Témata: Peugeot, auto, moto, novinka
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47