Vyzkoušejte otočný simulátor a už se nikdy nezapomenete v autě připoutat

 Auto-Moto 
21. září 2021 17:01 / Ema Maxová
  0
Loading...
📷
4 fotografie v galerii
Autoklub bude vozy používat hlavně při natáčení výukových videí Peugeot
„Nabourá-li řidič rychlostí 50 km/h, znamená to pro tělo pád ze 3. poschodí a při rychlosti 70 km/h volný pád ze 6.poschodí.“ Už jste toto tvrzení slyšeli? Pravděpodobně ano. Patří totiž k nejčastějším poučkám, které se řidičům předkládají ve snaze přimět je používat bezpečnostní pásy. Stále je ale velké procento dopravních nehod, v nichž zbytečně umírají ti, kteří pásy ignorují nebo se jen zapomněli připoutat.

Což o to, na předních sedadlech vás vozidlo nenechá jet bez zapnutých pásů. Bezpečnostní systém vydává zvuk tak nepříjemný, že to prostě nevydržíte. Cestující na zadních sedadlech ale mohou ve většině aut cestovat bez připoutání a auto to nechá bez povšimnutí. Nepřipoutaní pasažéři vzadu přitom mají až čtyřikrát větší riziko, že se při nehodě zabijí, než ti, co se poctivě poutají. Dobrou metodou, jak naučit účastníky silničního provozu používat pásy, je otočný simulátor. Jakmile se v něm ocitnete hlavou dolů, uvědomíte si, jaké je to, když se s vámi převrátí auto, a jakou roli přitom bezpečnostní pásy hrají.

Otočný simulátor si můžete vyzkoušet na několika místech České republiky a v různých termínech. Tato preventivní akce je totiž součástí kurzu pořádaného Autoklubem ČR pro záchranáře a zdravotníky. Autoklub ČR je v oblasti bezpečnosti silničního provozu klíčovým hybatelem. V letošním roce pořádá společně se svým novým partnerem značkou Peugeot v ČR kompletní cyklus školení nazvaný Road Safety pro různé profesní i věkové skupiny. Kurz pro záchranné složky patří k těm nejdůležitějším. Není divu. Vždyť na včasném příjezdu auta s majákem často závisí životy účastníků dopravních nehod.

Obsahem těchto kurzů je zejména zvládání krizových situací jako nouzové brzdění, vyhýbací manévry, zvládnutí smyku apod. V části určené pro veřejnost si mohou návštěvníci akce vyzkoušet zmíněný otočný simulátor. Termíny akcí budou brzy oznámeny prostřednictvím webu www.road-safety.cz.

Autoklub v rámci projektu Road Safety pořádá mnoho dalších kurzů. Některé se zaměřují na nejmenší děti, jiné na začínající řidiče, rodiny s dětmi nebo seniory. Každý si může vybrat svou cestu vedoucí k zvýšení bezpečnosti na silnicích.

Další aktivitou Autoklubu ČR v rámci projektu Road Safety je natáčení výukových a naučných videí. V rámci partnerství se značkou Peugeot tak využívá vůz Peugeot 3008, který v mnoha výukových materiálech hraje hlavní roli. Dále bude Autoklub obsazovat různé modely značky Peugeot do rolí při natáčení a při demonstrování funkcí asistenčních systémů při přednáškách a školeních pro účastníky kurzů. Letos na sklonku zimy Autoklub natočil například pozoruhodné záběry elektromobilu Peugeot e-208. Malý městský vůz v rámci natáčení videa o účinnosti a používaní sněhových řetězů bez jediného zaváhání vyjel příkrou zasněženou sjezdovku. 

Na podobně atraktivní záběry se můžeme těšit i v letošním roce, jak potvrzuje i prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček: „Jsem rád, že rozvíjíme naši úspěšnou spolupráci a Peugeot se bude podílet na našich aktivitách v oblasti zvyšování bezpečnosti silničního provozu. Dohodli jsme se na konkrétní participaci u jednotlivých projektů, například natáčení výukových videí pro řidiče, zajištění vzdělávacích akcí a podobně. Peugeot bude s námi spolupracovat také v oblasti aktivit pro handicapované motoristy. Opravdu vítám, že získáváme tak renomovaného a zkušeného partnera.“

Témata: simulátor, Peugeot, vůz, auto
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?