Váhání s nákupem letních pneumatik se rozhodně nevyplatí

 Auto-Moto 
19. května 2021 19:23 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní letní pláště lze koupit i levně Pixabay
Často jsou mezi řidiči ti, kdo nechají na svém autě zimní pneumatiky, aby se „dojezdily“. Je to opravdu dobrý nápad? A jak případně ušetřit při nákupu nových pneumatik? Máme zajímavé informace.

Dojíždění plášťů je obvyklá praxe, kdy většina lidí vychází z toho, že zatímco pro zimní použití už hloubka dezénu nestačí, pro letní ježdění ještě ano. Nejde ale o úplně dobrý nápad.

Pozor na jízdní vlastnosti

Hlavním problémem použití zimních plášťů za vysokých letních teplot je skutečnost, že zimní pneumatiky jsou úplně jiného složení. Jejich směs je vyladěna tak, aby dobře fungovala při nízkých teplotách. Jakmile nastanou vysoké teploty, směs nadměrně měkne, ztrácí přilnavost, dochází k rychlému opotřebení a samozřejmě i ke zvyšování spotřeby auta. Pasažéři mohou vnímat i vyšší hlučnost, řidiči horší ovladatelnost vozu. Prodlužují se pochopitelně brzdné dráhy, zejména na mokré silnici, a také hrozí vyšší riziko smyku. Pro běžné použití jsou proto zimní pneumatiky v létě naprosto nevhodnou variantou.

Finanční hledisko

Někteří argumentují tím, že se jim dvojí sada plášťů nevyplatí. Tento argument může mít váhu v případě, že používáte auto především do města, k ježdění na nákupy a k zařizování dalších potřebných věcí, kdy překonáváte jen velmi malé vzdálenosti. Pokud nepřekročíte rychlosti povolené ve městě a u případné delší vyjížďky budete brát ohled na fakt, že jedete v létě na zimních pneumatikách, pak lze praxi ponechání zimních pneu tolerovat, neboť není zakázána zákonem. Pro osoby s nízkým nájezdem pak mohou být řešením celoroční pneumatiky.

Proč přezout?

Vyměnit zimní pneumatiky za letní se tedy vyplatí z hlediska bezpečnosti i opotřebení. Snížíte spotřebu paliva, čímž prospějete životnímu prostředí i své peněžence. Budete mít větší komfort jízdy. Méně hluku. Docela důležité je i opětovné vyvážení kol, které vám v pneuservisu při montáži provedou. Navíc si pořádně prohlédnete vzorek a jeho opotřebení, což může přispět k rozhodnutí nechat seřídit geometrii či vyměnit tlumiče.

Jak ušetřit na nákupu pneu?

Různí řidiči mohou mít různé názory na to, jaké pláště zvolit pro svá auta. Je jasné, že ti, kdo mají auto za dva miliony nebudou mít asi problém si koupit prémiové značky pneumatik a nevadí jim, že výměna přijde třeba na padesát tisíc. Naopak ti, kdo řeší otázky dojíždění zimních pneumatik v létě budou hledět ušetřit každou korunu. Vedle nákupu zlevněných pneu, které jsou na skladě už delší dobu je velmi dobrou variantou nákup kvalitních pneu vyrobených v Evropě v rámci různých známých koncernů. Pneumatika sice nenese slavnou značku, ale je kvalitně zpracována, je levná, a přitom má parametry, které atakují pneumatiky značkové. Doporučujeme se proto zajímat o místo výroby a pod jaký koncern daná značka spadá. Na běžné vozy tak pořídíte letní pneumatiky v ceně kolem jednoho tisíce korun za kus. Vlastně tak odpadá riskantní nákup pneumatik pochybných značek, které mohou být snad ještě méně bezpečné než jízda na zimních gumách v létě. Ušetřit peníze můžete také pomocí správné rotace pneumatik, o které jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít