Italská automobilka se nechce vzdát spalovacích motorů. Přijde proto se spalováním nového paliva vyrobeného ze vzduchu

 Auto-Moto 
20. února 2022 07:17 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Kdo by chtěl elektrické Lamborghini Pixabay
Italský výrobce luxusních aut v minulosti prohlásil, že do roku 2025 bude každé Lamborghini, které prodá, buď hybrid, nebo plně elektrické. Ale teď si to rozmyslela a chce pokračovat se spalovacími motory.

Zatím je plán jasný. Po hybridizaci svých luxusních aut automobilka počká, zda bude možné nabízet vozidla se spalovacím motorem i po roce 2030. A když ne, vrhne se do vývoje a přijde se zcela přelomovým řešením.

Klíčem je syntetické palivo

Jednou možností by bylo udržet vozidla se spalovacím motorem při životě prostřednictvím syntetických paliv, tvrdí firma. Její sesterská společnost Lamborghini Porsche se ale už snaží vyvinout syntetické palivo, které by mělo být zcela "čisté". Palivo by fungovalo tak, že by vytvořilo metanol z kombinace atmosférického oxidu uhličitého a vodíku. 

V roce 2019 Lamborghini uvedlo na trh Sian, což bylo jeho první vozidlo s hybridním pohonem. Šlo ale o limitovanou edici a nepoužíval se konvenční hybridní systém, ale trikový superkondenzátor. Zahraniční automobilka má zahájit svou první sériovou výrobu hybridních Lamborghini v roce 2023.

S elektrickými vozy automobilka nechvátá

Plně elektrická auta by měla firma představit někdy mezi lety 2025 a 2029, nicméně dlouhodobé plány automobilky se soustředí na 50procentní snížení emisí uhlíku jak ve vozech Lamborghini, tak ve výrobních závodech. 

Je ale jasné, že firma především doufá, že si své motory V8, V10 a V12 udrží ještě dlouhé roky poté. A zřejmě pro to hodlá hodně udělat. Pokud se automobilce podaří přijít s přelomovým a čistým palivem, mohlo by to zcela změnit pochmurné elektrické vyhlídky automobilového průmyslu.

Zdroj: The Sun, Fox News.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum