Jak postupovat při dopravní nehodě. V každé situaci je potřeba jednat jinak

 Auto-Moto 
14. listopadu 2020 10:26 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Je dobré vědět, jak situaci řešit, ještě než k ní dojde Pixabay / Rico_Loeb
Ačkoli by se mohlo zdát, že postup by měli všichni znát, situace bývá jiná. Pro většinu účastníků silničního provozu jde o událost výjimečnou, takže se znalosti z autoškoly nebo z novin snadno vytratily. Máme důležité informace.

Dopravní nehody mívají různý charakter. Někdy jde jen o poškozené plechy či plasty, jindy vzniká značná škoda a někdy došlo ke zranění. V každé situaci je potřeba postupovat jinak.

Kdy volat policii

Policii můžeme zavolat ke každé dopravní nehodě, ale je jasné, že u lehkých nehod, kde je navíc jasné, kdo vše zavinil a viník věc nerozporuje, to nemá smysl. Policii tedy nevoláme, pokud zjevná škoda nepřesáhla 100 tisíc korun, nedošlo ke zranění či usmrcení osoby a pokud nedošlo k poškození majetku někoho dalšího. Může jít i o poškozenou dopravní značku, ale typicky třeba o plot domu nebo zaparkované vozidlo.

Jestliže ale nedojde k vyjasnění, kdo nehodu způsobil, je lepší policii zavolat hned. Sice budete muset počkat na příjezd a vyřízení, ale na druhé straně nebudete pak složitě dokazovat, kdo za co může. Věc také může pomoci vyřešit svědek dopravní nehody, který je ochotný záležitost popsat. Pokud nemůže na policii počkat, může ponechat na místě telefonní číslo či jiný kontakt a policie ho pak vyslechne dodatečně. Policie má svůj smysl na místě také ve chvíli, kdy vozy blokují průjezd komunikací nebo zde vzniká nebezpečná dopravní situace. V případě zranění voláme pochopitelně nejprve sanitku.

Záznam o dopravní nehodě

V autě byste měli mít formulář pro záznam dopravní nehody. Můžete si ho i stáhnout z internetu. Hledejte „Evropský záznam o dopravní nehodě“. Pokud přece dokument nemáte, stačí list čistého papíru, kde sepíšete událost, kdo se jí zúčastnil, registrační značky vozidel a hlavně, kdo ji zavinil. Na místě samém totiž obvykle viník vinu uzná, ale pak si věc rozmyslí a bojí se, že přijde o bonusy na povinném ručení. Právě tomu záznam o nehodě brání a poškozený může z místa odjet s pocitem, že věc bude zdárně vyřešena. Jestliže sepisujete věc na papír, určitě si zapište také kontaktní údaje na viníka včetně telefonu. Usnadní se tak následující vyřizování.

Odtah vozidla

Jestliže je některé vozidlo nepojízdné, zajistěte si odtah. Pozor ale, abyste nepadli do spárů některým službám, které chtějí na vašem neštěstí vydělat. V lepším případě půjde vše z povinného ručení viníka, ale může se také stát, že po vás budou chtít různé doplatky. Pojišťovny mají své linky, kde poskytují tyto služby obvykle v rámci pojištění vozidla či v rámci povinného ručení. Máte jistotu, že nepůjde o předraženou cenu a že vám vozidlo odvezou do toho servisu, kam je třeba. Nesolidní firmy se totiž tímto způsobem zmocní i opravy, což může být velmi drahé a obvykle nemusí být kvalita zajištěna, protože nepůjde o opravu v servisu, kterému vy důvěřujete a máte jej prověřený.

Nahlášení škody

Poté, co se dostanete od nehody domů, byste měli škodu nahlásit. Hlásí ji jak poškozený, tak i viník. Poškozený nafotí vozidlo z různých úhlů, nafotí stav tachometru, detail poškození a velký technický průkaz. Vyplní se formulář. Jestliže protistrana udělá totéž nebo máte vyplněný záznam o nehodě, je obvykle vše na dobré cestě. Při větších škodách pochopitelně vyšle pojišťovna likvidátora na místo. Obvykle pojišťovny nabídnou plnění s tím, že opravu si pak zajistíte sami. Můžete také chtít, aby vám automobil opravili ve svém smluvním servisu. Pokud je vše jasné a viník vinu uznává, může být věc do několika málo dnů vyřízena. Určitě je také dobré nehodám předcházet. Více o tom si můžete přečíst v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod