Vědci našli novou hmotu. Jde pravděpodobně o nejdůležitější vědecký průlom našeho života

 PC a Mobily 
29. srpna 2021 16:15 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Časové krystaly přiblíží kvantové počítače realitě (ilustrační foto) Depositphotos
Pokud je to pravda, jde pravděpodobně o nejdůležitější vědecký průlom našeho života. Časový krystal již podle všeho byl použit v kvantovém počítači, a to znamená, že kvantové počítače by se prakticky staly realitou.

Abychom ale pochopili, proč je to tak přelomová událost, je důležité vědět, jaké vlastně je spojení mezi časovými krystaly a kvantovými počítači.

Časový krystal porušuje Newtonovy zákony

Časový krystal je takovou hodně zvláštní fází hmoty, která se neustále mění, aniž by používala nějakou energii. To v reálu znamená, že časové krystaly porušují první pohybový Newtonův zákon, který se zabývá setrvačností, tedy odporem, který musí objekt změnit, když je v pohybu. Jako příklad si představte valící se kámen, který se nezastaví, pokud na něj nepůsobí jiné síly. Takový kámen se v reálu nakonec zastaví kvůli silám, jako je tření. Pokud by však byl kámen časovým krystalem, nikdy by se nezastavil.

Časové krystaly jsou tedy spíš supravodivé materiály. Supravodivost je kvantový jev, kdy určité materiály vedou stejnosměrný proud bez ztráty energie, pokud jsou ochlazeny pod určitou teplotu. Podle amerického ministerstva energetiky také vytlačují magnetická pole.

A to není jediný příklad, kdy časové krystaly porušují fyzikální zákony. Stojí také mimo druhý termodynamický zákon, který říká, že porucha neboli entropie se vždy zvětší. Zjednodušeně řečeno to znamená, že vesmír se vždy pohybuje směrem ke změně. Časové krystaly jsou však velkými narušovateli pravidel, což znamená, že jejich porucha zůstává v průběhu času stabilní. A to dělá z časových krystalů zcela novou fázi hmoty.

V podstatě to znamená, že časové krystaly mohou oscilovat mezi formami bez použití jakékoli energie.

Kvantové počítače ožívají

Kvantové počítače nabízejí speciální přístup k myšlenkám, které tradiční elektronické počítače jednoduše nezvládají. A zde vstupují do hry časové krystaly, jak vyzkoumal Google. Naše běžné elektronické počítače fungují na jednoduchém binárním systému jedniček a nul. Qubity (kvantové bity) představují přidání velkého "základu nejistoty".

V každé počítačové operaci existují tisíce a miliony možností. A kvantové počítače nabízejí hlubší pohled a řešení. A to je přesně prostor pro časové krystaly, které mají ještě větší možnosti než samotné kvantové qubitové výpočty. Časové krystaly jsou stabilní, ale pulzují v zajímavých intervalech, což znamená, že mohou vědcům pomoci studovat věci jako opakující se vzorce nebo náhodná čísla.

Na tomto výzkumu spolupracovala skupina více než 100 vědců z celého světa s Google Quantum AI, což je společná iniciativa Googlu, NASA a několika univerzit. Cílem je urychlit výzkum kvantových počítačů a počítačové vědy.

Věda se sice raduje z tohoto dost možná přelomového objevu, otázkou ale je, jak Google, největší IT firma na světě kritizovaná pro častá porušování většiny regulí na internetu, s takovou technologií naloží. Dále čtěte: Mobily s Androidem budou bezpečnější. Budou detekovat malware už na úrovni zdrojového kódu.

Zdroj: Quantum Magazine.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod