Dvojče roveru pro misi ExoMars už nacvičuje v simulátoru Mars Terrain

 Technologie 
08. června 2021 17:14 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Rover se musí naučit jezdit terénem, pořizovat snímky i vrtat Thales Alenia Space
Replika roveru Rosalind Franklin, který bude používán v Centru řízení operací k podpoře výcviku a operací na samotné misi, je kompletně funkční a už dokončila svoji první jízdu kolem simulátoru v italském Turíně.

Rover, kterému se říká Ground Test Model (GTM), bude v příštích měsících hrát rozhodující roli v přípravě operátorů roveru na přistání vozítka Rosalind Franklin do oblasti Oxia Planum na Marsu v červnu 2023.

Představme si rover Rosalind Franklin

Abychom co nejlépe představili to, co skutečné vozítko Rosalind Franklin na Marsu zažije, je GTM podporováno zařízením k opětovnému vytvoření úrovně gravitace na Marsu. Gravitace Marsu je asi jedna třetina gravitace Země, takže dvě třetiny celkové hmotnosti roveru, který váží 290 kg, jsou absorbovány zařízením "Rover Unloading Device“ připojeným ke GTM ze stropu testovací oblasti.

Operátoři roveru si tak nacvičí s jeho dvojčetem řadu aktivit od pohybu po různých terénech až po nasazení vědeckých nástrojů.

První testy však byly jednoduché jízdní činnosti jako pohyb po různých površích, překonání bočního svahu čimalého kopce nebo balvany posetého terénu. Na vrcholu kopce bylo roveru také přikázáno pořídit panoramatickou sekvenci snímků.

Test připravuje půdu pro pokročilejší aktivity v nadcházejících měsících. Například zatímco první jízdní test byl proveden pomocí příkazů přímého pohonu, nadcházející test bude testem kontroly trajektorie. To znamená, že rover automaticky opraví odchylky vyvolané topografií a drsností terénu, aby zůstal v dosahu 20 cm od zadané cesty. Později budou testovány pokročilejší funkce autonomního řízení, kdy bude rover sám využívat palubní výpočetní schopnosti k hodnocení bezpečnosti terénu.

Rover se také musí naučit vrtat hluboko do terénu Marsu

GTM bude také v nadcházejících týdnech používán pro vrtné práce. Než totiž skutečné vozítko Rosalind Franklin odstartuje na Mars, bude se muset naučit i vrtat.

Rover v misi ExoMars bude v průzkumu Marsu jedinečný v tom, že bude nejprve vrtat 2 metry pod povrchem Marsu, aby ve své sofistikované palubní laboratoři získal vzorky pro analýzu. Podzemní vzorky pravděpodobně obsahují biomarkery, protože řídká marťanská atmosféra nabízí malou ochranu před zářením a fotochemií na povrchu.

Pochopení toho, zda na Marsu kdy existoval život, je klíčovou otázkou planetární vědy a jádrem programu ExoMars. Dále čtěte: Vozítko Curiosity bylo spatřeno z vesmíru, jak na Marsu šplhá na Mont Mercou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?