Vědci představili sodík-iontovou baterii, která má velký potenciál

 Technologie 
05. června 2020 11:01 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Sodík možná brzy nahradí lithium Depositphotos
Na lithium-iontové dobíjecí baterie jsme si už zvykli. Ostatně vyskytují se v celé řadě zařízení, která denně používáme. Faktem ale je, že se vyrábějí díky obtížně získatelným materiálům. A proto je tu nová alternativa.

Sodík-iontové baterie mají totiž velký potenciál. Jsou levnější a snáze vyrobitelné a díky vědcům jsou nyní ve fázi, kdy jsou schopny plně nahradit tradiční lithium-iontové baterie.

Nové baterie dokáží udržet mnoho energie

Vědci, kteří na vývoji baterií pracují už dlouho, zaznamenali velký úspěch. Jejich sodík-iontová baterie už udrží stejné množství energie jako lithium-iontová a funguje prakticky stejně.

Jednou z oblastí, kde mohou být tyto baterie zvláště užitečné, je skladování energie ve velkém měřítku. Když svět přechází na energii z obnovitelných zdrojů, bude velkokapacitní úložiště klíčovou záležitostí a bude potřeba baterií, jejichž výroba je levná.

Zatím ale sodík-iontové baterie nejsou dokonalé a ještě nějakou dobu potrvá, než vědci odstraní všechny její nedostatky.

Baterie zatím není vhodná do smartphonů

V průběhu testování 1 000 cyklů si ale nová baterie stále udrží více než 80 procent svého nabití. To ale zatím nestačí na to, aby byla vhodná do smartphonů, ale je to obrovský krok vpřed pro alternativní technologii baterií.

Nicméně jde o nejlepší výsledky, jaké byly kdy zaznamenány pro sodík-iontovou baterii s vrstvenou katodou, což ukazuje, že se jedná o životaschopnou technologii.

Vědci ale mají ještě hodně práce. Kromě zvýšení účinnosti chtějí rovněž eliminovat použití kobaltu, což je další materiál, který je vzácný a těžko získatelný, ale v  komerčních lithium-iontových bateriích se hojně používá.

V současné době dominuje technologie lithium-iont, tedy pokud jde o telefony, notebooky a elektromobily, ale má své slabiny, hlavně drahé zdroje lithia.

Nová sodík-iontová technologie by tak mohla vyřešit problém s drahými zdroji surovin, především samozřejmě lithia a kobaltu. Baterie by tak v budoucnu mohly být nejen levnější, ale pokud se vědcům zároveň podaří sladit výzkumy a vyřešit i otázky větší kapacity a rychlejšího dobíjení, je rozhodně o co stát. Dále čtěte: Vědci vytvořili šestihrannou sůl. Nový vědecký úspěch by mohl pomoci v mnoha oborech.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?