Rusové mají novou ponorku. Jmenuje se Generalissimus Suvorov a veze jaderné střely

 Vojenství 
04. srpna 2022 06:19 / Mirka Malá
  15
📷
2 fotografie v galerii
Generalissimus Suvorov je šestou ponorkou třídy Borej Airbase.ru / volný zdroj
Rusko má na vodě novou ponorku, která je sice teprve ve své testovací fázi, nicméně je již plně funkční. Jmenuje se Generalissimus Suvorov a je to ponorka třídy Borej s jadernými zbraněmi.

Mohlo by se na první pohled zdát, že Rusko v současné době, kdy vede válku na Ukrajině, nemá schopnosti ani peníze stavět něco tak drahého, jako je ponorka, nicméně Generalissima Suvorova stihlo Rusko prakticky dokončit ještě před samotnou invazí. Byla tedy jen otázka času, kdy se ponorka dostane na vodu, aby mohly být otestovány její veškeré schopnosti.

Jak potvrdilo ruské námořnictvo agentuře TASS, ponorka nyní skutečně projde otestováním svých námořních i bojových schopností a pak už bude schopná plného nasazení. To chce Rusko stihnout dokonce ještě v letošním roce.

Generalissimus Suvorov je čtvrtou generací ponorek s jaderným pohonem vyvinutých pro ruské námořnictvo v rámci vylepšeného projektu Borej-A, který vyniká především novými technickými řešeními, vylepšeným vybavením a zvýšenou ochranou. Ponorka má po testování začít sloužit u tichomořské flotily.

Rusko tak pomalu ale jistě rozšiřuje svoji flotilu ponorek třídy Borej, kterých by mělo být na konci roku 2027 celkem čtrnáct. Zda se to Rusku skutečně povede, je samozřejmě otázkou. Úplně první ponorka této třídy vstoupila do služby v roce 2013, jde o ponorku, která už je součástí projektu Borej-A nebo také 955-A. Od roku 2008 Rusko spustilo na vodu postupně tři ponorky s původním designem, které nesou méně střel, nicméně se rovněž jedná o ponorky na jaderný pohon.

Přechod na projekt Borej-A znamenal přechod na úplně jiný tvar ponorky a také na úplně jiný systém pohonu. Nové stroje třídy Borej mají tedy jednoreaktorový pohon a jeden šroub. Disponují ale větším počtem sil a mají také mnohem lepší maskování a tišší chod.

Jak vyzbrojeny jsou tedy ponorky modernější verze třídy Borej? Zatímco tři starší typy Borejů mají 16 sil pro balistické střely, nové Boreje jich mají hned 20. Disponují také šesti torpédomety a mimo torpéd mohou vypouštět například i protiponorkové a protilodní střely. Balistické střely Bulava, které nové Boreje mají ve své výzbroji, mohou mít výkon až 150 kilotun a doletí na vzdálenost až 10 tisíc kilometrů. 

V současné době má Rusko tedy šest hotových Borejů, otázkou ale je, zda do roku 2027 stihne naplnit svůj plán a postavit tak rychle zbylých osm ponorek této třídy. Nicméně Boreje nejsou tím nestrašidelnějším, co má Rusko pod vodou.

Nedávno budila hrůzu Baltským mořem plující ponorka třída Severodvinsk, která je opravdu tím, čeho je třeba se bát. Jde o bezesporu nejlepší ruskou ponorku současnosti třídy Jaseň, kterou NATO eviduje pod označením třídy Severodvinsk.

Tato ponorka je 139 metrů dlouhá a kromě 32 střel Kalibr a 24 střel s plochou dráhou letu Onik je údajně schopná pálit i hypersonické střely Zirkon. Jde také o velmi tichou ponorku na jaderný pohon, kterou je těžké pod hladinou vůbec najít. Rusko má údajně takových ponorek třídy Jaseň celkem osm a co hůř, jde o tak moderní stroje, že se hravě vyrovnají i nejmodernějším americkým ponorkám třídy Virginia.

Ponorky třídy Borej rozhodně nejsou tak moderní, ani tak velké jako Jaseně. Jsou o dost menší, na délku mají "jen" 157 metrů. Nemají zřejmě ani takové moderní technologie, které snižují počet sloužící posádky na minimum. Například na Severodvinsku údajně stačí jen 85 a podle některých zdrojů dokonce pouze 64 námořníků, zatímco Boreje vyžadují obsluhu 107 mužů. I tak jde ale o nebezpečné ponorky, už jen z toho důvodu, že nesou jaderné zbraně v poměrně velkém počtu.

Autorský článek, další zdroj: Naval news

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve