Delfíni jsou už od druhé světové války cvičeni k hlídání přístavů a kladení min na lodní trupy

 Vojenství 
05. května 2022 10:13 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Mořští savci jsou skvělými hlídači i průzkumníky Unsplash
Zvířata ve válkách bojují od nepaměti. Kromě koní či poštovních holubů ve starověku děsily nepřátele zapálená divoká prasata. Za druhé světové války naučili Američané psy, že jídlo najdou jedině pod břichem tanku. Vyhladovělým psům připevnili na záda nálož a vyslali je proti obrněncům. Když se jim podařilo doběhnout až pod tank, odpálili nálož vysílačkou. A od druhé světové války jsou také delfíni cvičeni k vojenským účelům.

Vojenští delfíni jsou cvičeni k hlídání přístavů před potápěči a kladení min na lodní trupy. Dokonce prý poznají rozdíl mezi svojí a nepřátelskou lodí. Legenda ovšem praví, že při jedné z tajných operací na Kubě v šedesátých letech si delfín spletl strany a místo na ruské plavidlo připevnil minu na svojí americkou loď a vyhodil ji do povětří. Určitě to neudělal schválně, ale kdyby ano, člověk by se mu ani nedivil. Americká armáda delfíny zkoušela ovládat elektrodami "zapíchnutými" do mozku a na místa akce je shazovala z letadel. Ale ani na druhé straně železné opony to nebylo o moc lepší. Sovětský svaz cvičil delfíny stejně intenzivně jako Američané. Co se s nimi po pádu říše stalo, nikdo netuší. 

Vojenští delfíni se používají dodnes

Satelitní snímky ukazují delfíní ohrady, které ruské námořnictvo umístilo do prostoru přístavu v Sevastopolu. Delfíni jsou pravděpodobně vycvičeni k odhalování bojových potápěčů, kteří by mohli zaútočit na základnu výbušninami a minami.

Satelitní snímky tuto skutečnost potvrdily již minulý týden, jak uvádí U.S. Naval Institute News. Ruské námořnictvo umístilo dvě ohrady pro delfíny u vjezdu do sevastopolského přístavu, které se nacházejí těsně za mořskou hradbou. Podle průzkumu satelitních snímků tam byly kotce přemístěny v únoru, přibližně v době invaze na Ukrajinu. Vojenští odborníci si všímají také faktu, že prakticky totožně to vypadalo v roce 2020 na ruské námořní základně v Tartúsu v Sýrii.

Delfíní armáda

Během studené války udržoval Sovětský svaz vojenské zařízení pro výcvik delfínů právě v Sevastopolu. Zařízení se ale po rozpadu Sovětského svazu dostalo do ukrajinských rukou a postupně bylo přebudováno na zábavní park s delfíny.

O tom, že Rusové disponují delfíní armádou, se nicméně ví už dlouho. Rusko je nyní pravděpodobně využívá k ochraně Sevastopolu nebo především jeho přístavu před útokem nepřátelských potápěčů, v tomto případě ukrajinských námořních speciálních jednotek, které by se mohly pokusit proniknout na základnu a zaútočit na lodě a zařízení pomocí příchytných min a výbušnin.

Kromě Ruska používají cvičené mořské savce také Spojené státy a je rovněž pravděpodobné, že podobné programy provozují i Severní Korea a Izrael.

Existuje dokonce už jeden přeběhlík z ruského vojenského programu. V roce 2019 se v norském přístavu poblíž Ruska objevila krotká velryba běluha, která měla postroj s kamerou GoPro. Dostala přezdívku Hvaldimir.

Americké námořnictvo také cvičí mořské savce k plnění vojenských úkolů. Námořnictvo používá delfíny skákavé a lachtany k lokalizaci mořských min a k pomoci bezpečnostnímu personálu při odhalování potápěčů, kteří by se mohli pokusit poškodit plavidla nebo přístavní zařízení námořnictva. Obě země tvrdí, že zvířata jsou používána pouze jako systém včasného varování a nemají žádné útočné schopnosti.

Zdroj: USNI, Popular Mechanics, abicko.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?