USS Constitution je nejstarší funkční válečnou lodí světa. Na vodu byla poprvé spuštěna v roce 1797

 Technologie 
03. června 2019 12:26 / Lukáš Bauer
  0
📷
1 fotografie v galerii
Nejstarší aktivní válečná loď pluje na vlnách od roku 1797 Internet
USS Constitution bývala kdysi základním pilířem amerického námořnictva. Nyní je nejstarší válečnou lodí na světě, která je stále na hladině. Po více než dvou letech práce restaurátorů byla loď opět spuštěna na hladinu a vrátila se do služby.

Mohutná dřevěná loď byla za velké slávy poprvé spuštěna na vodu v roce 1797 a od té doby si získala značnou reputaci, zejména zásluhou na vítězství ve válce v roce 1812.

„Tato prastará loď byla dlouhou dobu základním stavebním kamenem amerického námořnictva,“ uvedl Robert Gerosa, jeden z velících důstojníků.

Po náročné dvouleté opravě byla výrazně prodloužena životnost tohoto unikátního plavidla. USS Constitution je také posledním přeživším ze šesti lodí, které byly na přelomu 18. století vyrobeny poté, co prezident George Washington podepsal zákon o námořní výzbroji.

Tento typ dřevěných lodí musí každých 20 let do suchého doku, kvůli opravám částí, které se nacházejí pod hladinou. Aktuální renovace také zahrnovala výměnu 100 plechových desek, které pokrývají trup lodi, za nové měděné pláty.

USS Constitution vstoupila do doku v historickém námořním přístavu v Charlestown během roku 2015 v den, kdy byl očekáván největší příliv v roce. Díky tomu byl celý dok zaplaven a loď bezpečně umístěna na pracovní pilíře.

Po opuštění suchého doku, bylo historické plavidlo dočasně zakotveno na moři kousek od přístavu, kde podstoupí další restaurátorské práce a poté se znovu zařadilo do služby. Dále čtěte: (Tato potopená loď ukrývá velký poklad. Lovci po něm pátrají už sto let).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008