Zaostřeno na 5G sítě v praxi

 PC a Mobily 
29. ledna 2022 12:03 / Petr Vlach
  0
📷
3 fotografie v galerii
Sítě 5G se rozrůstají a stávají se standardem Pixabay
Uvažujete o pořízení nového mobilu a využití 5G sítě? Máme pro vás podrobnější informace.

Sítě 5G si postupně získávají prostor na telekomunikačním trhu. Sice na dveře už klepe další generace v podobě 6G, ale ta bude mít přece jen ještě čas. Minimálně do roku 2030 se tedy budeme muset spokojit s 5G.

Rychlost a latence

Teoreticky je největší výhoda 5G sítí v nízké latenci a ve vysokých rychlostech přenosu. To zní krásně. Otázkou ale pro mnohé je, zda to opravdu takto funguje. Teoreticky by totiž síť měla být schopna poskytnout průměrnou rychlost až 600 Mbit/s při latenci pod 1 ms. Bohužel zatím vypadá situace poněkud jinak. Můžeme proto uvažovat o tom, že poskytovatelé technologii uměle brzdí, nebo zkrátka o tom, že síť není ještě zdaleka tak propustná, aby fungovala touto rychlostí.

Reálné hodnoty

Podobně jako u jiných technologií, kde je signál přenášen vzduchem, je i u 5G podstatné, na jakém místě se nacházíte. Například i v hlavním městě Praze, které se při pohledu na mapu pokrytí jeví jako slušně pokryté sítí 5G, je celá řada míst, která se ani netváří, že by tam 5G byla a váš telefon bude hrdě hlásit 4G. Naproti tomu existují lokality kolem menších měst, kde signál je a dokonce se najdou i místa, kde by podle mapy signál být neměl, a přesto tam funguje 5G docela slušně.

Naměřené hodnoty ovšem i na místech, kde signál je, jsou na hony vzdálené slibům. A obrovský rozdíl je též v rychlostech, které naměříte venku a které naměříte uvnitř budov. Zatím nejvyšší rychlost, kterou se nám podařilo naměřit, byl download kolem 250 Mbit/s a upload 80 Mbit/s. Latence se přitom pohybovala kolem 19 ms. Ve stejné lokalitě v budově pak bývá rychlost i kolem 70 Mbit/s při stahování dat a kolem 20 Mbit/s při odesílání. Latence jsou zde lehce přes 20 ms. V lepším případě, v některých částech domu, lze naměřit download kolem 160 Mbit/s a upload 50 Mbit/s.

Verdikt

Pokud uvažujete o přechodu na 5G, musíte uvážit, zda ve vaší lokalitě síť funguje a optimálně ověřit rychlosti na místech, kde se budete pohybovat. Pro někoho bude vyšší download dostatečným argumentem pro pořízení. Jestliže totiž stahujete větší objemy dat a nemáte přístup k optickému připojení, může být 5G dobrým řešením. Podobně pokud potřebujete tyto objemy stahovat v terénu. Také ti, kdo odesílají data, pocítí zlepšení. Při streamování videa či nahrávání na sociální sítě ušetříte dost času. Věříme, že 5G ještě neřekla poslední slovo a doufáme, že operátoři budou síť zlepšovat, takže se budou i hodnoty do budoucna posouvat k lepšímu.

Zdroj: Autorský článek, Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?