Několik drobností, které vám usnadní práci na počítači i mobilu

 PC a Mobily 
01. listopadu 2020 09:01 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Díky internetu můžete pracovat na více zařízeních na stejných úkolech Depositphotos
Bez práce na počítači si dnešní svět neumíme dost dobře představit. Přesto řada lidí stále nevyužívá možností, které technologie nabízejí. Máme několik doporučení, která vám mohou zpříjemnit práci.

Dnešní svět je stále více závislý na internetu. I počítače proto používáme jako prostředky ke komunikaci. A jestliže nejsme posedlí strachem ze špehování, nic nebrání tomu, abychom měli díky internetu lepší zážitek z práce na počítači.

Používejte synchronizaci

Ať už preferujete služby Googlu, Microsoftu nebo firmy Apple, vždy stojí za úvahu dovolit počítači, aby byl přihlášen pod vaším účtem. Získáte tak jednak podobný uživatelský zážitek na více zařízeních, která máte pod stejným účtem připojené, ale také některé další služby, které popíšeme dále. Pro začátek si stačí jen uvědomit, že tak máte uložená různá hesla pro přístup k jednotlivým účtům u dalších poskytovatelů služeb. Jestliže jste potom u nějakého cizího počítače, můžete se dočasně připojit pod svým účtem a obratem máte přístup ke všemu, co potřebujete. Jen nesmíte zapomenout váš účet z navštíveného počítače odebrat a vymazat všechna nastavení, která se tam tak otiskla.

Soubory uložené v cloudu

Obrovskou předností dnešního internetového světa je možnost mít uložené určité soubory v cloudu. Tedy kdesi na internetu. Podle toho, zda si platíte prostor či využíváte bezplatné služby, se liší velikost prostoru, který máte k dispozici. Ale i ten nejmenší bezplatný prostor se dá dobře využít k tomu, abyste si do něho ukládali své pracovní soubory, které nejčastěji potřebujete. Nestane se vám potom situace, kdy byste nemohli na jiném počítači soubory získat. Ještě lepší variantou je využívat některou z placených služeb, získat větší prostor a do něho automaticky ukládat nejen všechny texty, tabulky a prezentace, ale také do něho automaticky stahovat obrázky z mobilního telefonu, zvukové nahrávky či rovnou celá videa. Pro ty, co chtějí mít přece jen vše pod vlastní kontrolou, zbývá jen dodat, že si mohou zřídit i svůj vlastní cloud. Jen to znamená, že se o něho budete také muset starat po technické stránce. Odměnou ale bude schopnost pokračovat v práci i na mobilních zařízeních a jiných počítačích.

Přístup ke kontaktům

Jestliže máte stejné účty na telefonu i počítači, máte tím pádem přístup i ke kontaktům z vašeho mobilního telefonu. Můžete mít ale přístup i ke zprávám a dalším údajům. Znalost účtu na telefonu má obrovský význam také v momentu, kdy se váš stávající telefon poškodí nebo dokonce tehdy, když jej někdo ukradne. V takovém případě lze původní telefon zablokovat a nový přihlásit, což vám vrátí okamžitě všechny potřebné informace. Synchronizace umí zachovat i seznam nainstalovaných programů, takže i po této stránce budete dobře zabezpečeni. Na druhou stranu si velké firmy uvědomují, že musí respektovat soukromí svých uživatelů, což dokládá třeba změna možnosti sledování zařízení třetí stranou. Více o tom najdete v článku zde.

Webové aplikace

Další zajímavou možností je použít různé webové aplikace, které velké společnosti nabízejí. Jde o různé kancelářské balíky, které nemusíte mít ani nainstalované za drahé peníze na počítači, ale jejich odlehčené verze běží přes internet a vám poslouží jak k zobrazení, tak i k úpravě jednotlivých dokumentů. Elegantně se tak přenesete přes problém, kdy nemáte na některých počítačích potřebný software, ale víte, že vám stačí webová verze. Některé pokročilejší funkce budou chybět, ale mnoha uživatelům stačí i ty základní.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve