Apple si nechal patentovat nápad na skládací iPhone s displejem, který se sám opraví

 PC a Mobily 
11. října 2020 09:00 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Samoopravitelný displej je nyní patentovanou technologií Pixabay
Apple si nechal patentovat nápad na skládací smartphone, který by měl samoopravitelný kryt displeje. Sám by si tedy opravil promáčknutí nebo škrábance na obrazovce.

Jak společnost Apple napsala v patentové přihlášce, navrhovaný koncept by umožnil displeji se sám opravit, aniž by uživatel musel jakkoliv ručně zasahovat. Teoreticky by se "samoléčba" skládacího zařízení mohla aktivovat automaticky, například když se zařízení nabíjí nebo podle předem stanoveného plánu. K opravě ochranné vrstvy nad obrazovkou by bylo použilo teplo, světlo nebo elektrický proud.

Klíčem je elastomer

Patentová přihláška také říká, že kryt obrazovky hypotetického zařízení by mohl obsahovat vrstvu elastomeru, která se může ztratit a znovu získat svůj tvar, aby byla chráněna citlivá vnitřní funkce zařízení. Teoreticky by materiál pro tento koncept zvýšil odolnost krytu skládacího displeje.

Elastomery patří mezi reaktoplasty, při vulkanizaci vytvářejí zesíťované struktury a mohou být také termoplastické. Jsou pružné a mají schopnost se vrátit do původní konfigurace.

Několik firem už sice vyrábí různé styly skládacích telefonů, ale funkce "samoléčení" navržená společností Apple by jejím telefonů dodala opravdovou jedinečnost. A to o to větší, že například první skládací smartphony, například Galaxy Fold, trpěly problémy s odolností displeje.

Základy samoopravitelných telefonů ale položil jiný výrobce

Základní technologie tzv. samoléčby smartphonů už byla k vidění před několika lety, kdy byla uplatněna u telefonu LG G Flex. Ten měl samoléčivý zadní kryt, který si měl umět opravit drobné škrábance. Ale technologie v roce 2013 ještě nebyla tak efektivní a zadní kryt se dokázal zbavit jen opravdu jemných škrábanců, nikoliv těch hlubších.

Nicméně není jisté, jestli vůbec a kdy Apple svoji patentovanou technologii samoléčby bude aplikovat do reálného telefonu. Apple je pověstný tím, že podává různé patenty, aby podobné nápady nemohli realizovat konkurenční výrobci.

Zatím totiž nic nenasvědčuje tomu, že by Apple plánoval uvést na trh skládací telefon se samoopravitelným materiálem. Skládací telefony jsou ale něčím, o co má Apple zájem už dlouhá léta. V souvislosti se skládacím smartphonem už Apple podal řadu dalších patentů, které dávají docela jasný obrázek toho, jak by takový telefon mohl vypadat, pokud by ho Apple skutečně vyrobil. Dále čtěte: Google do svého nového smartphonu Pixel 5 nedá obličejový skener.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod