Počítače Apple mají bezpečnostní chybu na čipu T2, kterou nelze opravit

 PC a Mobily 
15. října 2020 07:44 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Počítače Mac se špatným čipem se vyrábějí od roku 2018 Pixabay
Bezpečnostní firma IronPeak našla slabé místo bezpečnostního čipu Apple T2. V příspěvku na blogu tvrdí, že tato chyba zabezpečení umožňuje případným hackerům získat přístup k široké škále počítačů Apple.

V roce 2016 představila společnost Apple bezpečnostní čip T1. Jeho účelem bylo sloužit jako sekundární obranná linie pro počítače Apple. O dva roky později firma představila bezpečnostní čip T2, který má více funkcí, díky nimž mají být počítače Apple ještě více zapezbečené. Ale nejsou.

Chyba čipu dává k počítači neomezený přístup

Bohužel se zdá, že bezpečnostní čip T2, alespoň podle IronPeak, má velmi vážnou chybu. Umožňuje neoprávněnému uživateli získat takový přístup, který mu poskytuje prakticky neomezený přístup ke všemu v počítači. Tedy ke všemu kromě uživatelských dat. Je však také zranitelný instalací keyloggeru, který by mohl zachytit úhozy uživatele na klávesnici, kterými například zadává hesla, což následně umožňuje přístup k jeho datům a aplikacím, například k těm bankovním. "Root access" umožňuje také instalaci dalšího softwaru, například programů, které odesílají zachycená data hackerům.

Ke zranitelným počítačům patří i ty letošní

Mezi počítače, které tuto chybu zabezpečení obsahují, patří většina iMaců vyrobených v roce 2020, nedávné iMac Pros, Mac mini od roku 2018, počítače Macbook Air vyrobené po roce 2018 a Macbook Pros vyrobené po roce 2018. Uživatelé Apple, kteří chtějí vědět, zda jejich počítač tuto chybu zabezpečení má, by si měli zkontrolovat, zda jejich počítač opravdu obsahuje čip Apple T2.

Čip navíc nelze opravit

Ještě horší zprávou pro všechny, kdo mají Mac s čipem T2, je fakt, že chyba zabezpečení je založena na hardwaru, a tudíž není možná oprava. A zdá se nepravděpodobné, že by Apple v nejbližší době čip T2 přepracoval a následně ho všem majitelům dotčených počítačů vyměnil.

Existuje jen jedna dobrá zpráva. Zranitelnost je fyzického charakteru, což znamená, že hacker by musel mít buď přímý přístup k počítači, nebo nepřímý fyzický přístup, například prostřednictvím kabelu USB. To znamená, že pokud nenecháte svůj počítač někde dlouho ležet bez dozoru, například v kanceláři, máte jistotu, že napadeni nebudete. Dále čtěte: Apple si nechal patentovat nápad na skládací iPhone s displejem, který se sám opraví.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve