Důležité parametry pro výběr tiskárny pro domácnost či malou firmu

 PC a Mobily 
29. října 2020 11:05 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pohled na dělené nádržky s inkoustem zná prakticky každý Pixabay
Vybrat tiskárnu pro domácnost či malou firmu může být větší problém, než byste si mysleli. Pokusíme se přinést alespoň základní informace, nač si dát pozor a na které parametry se soustředit.

Ačkoliv se stále více formulářů posílá elektronicky a i množství obchodních či jiných dopisů klesá, přece je stále důležité mít možnost si vytisknout určité dokumenty. Jsou profese, kde je to naprosto nezbytné. A i v běžné domácnosti lidé potřebují tisknout nejen školní dokumenty, ale také fotky.

Výběr druhu tisku

Ačkoliv je na trhu nepřeberné množství tiskáren, pokud jde o druh tisku, prodávají se dnes vlastně tři hlavní typy. Tiskárny inkoustové, laserové a laserové barevné. Existují pochopitelně speciality jako třeba jehličkové tiskárny, které byly dříve běžné, nebo třeba tiskárny termosublimační.

Tip: Pokud vás zajímají konkrétní rozdíly, výhody a nevýhody jednotlivých typů tiskáren, hezké srovnání si můžete přečíst např. v článku o výběru tiskárny na blogu PREMO. Kromě popisu hlavních parametrů při výběru vysvětlují i specifické funkce, na které můžete u tiskáren narazit.

Z obou typů, jejichž prodeje jsou poměrně vysoké, se dá vybrat podle mnoha hledisek. Vybíráte-li pro domácnost, je dobré zohlednit možnost tisknout fotografie. Tam pak vítězí relativně levné inkoustové tiskárny. Jde-li vám hlavně o nízké náklady při tisku a rychlost, půjdete patrně cestou černobílé laserové tiskárny. Pokud potřebujete občas barvu, ale nemusí jít o nejvyšší kvalitu, hodí se vám třeba některá levná laserová tiskárna s barevným výstupem. Laserová tiskárna také vydrží, i když ji nepoužíváte. U inkoustové obvykle zaschne inkoust v tiskové hlavě a můžete si kupovat jinou.

Parametry

Důležitým parametrem je u tiskáren rozlišení. Čím vyšší je, tím bude tiskárna přesnější a lepší. U inkoustových k tomu přistupuje i velikost kapičky inkoustu. Tam naopak platí čím menší, tím lepší. Vedle toho jsou ale i další důležité parametry. Kromě rychlosti to je třeba cena výtisku. A zde se nechá většina neznalých uživatelů nachytat. Koupí levné tiskárny se často odsoudíte k nákupu drahého spotřebního materiálu. Je třeba běžné, že k tiskárně za 1 500 Kč musíte za stejnou cenu koupit toner pro tisk třeba 800 stran. Zde byste měli zbystřit. Náklady na laserový tisk by se měly pohybovat někde mezi deseti až třiceti haléři za stranu. Někdy se této hodnoty dá dosáhnout se spotřebním materiálem od náhradního výrobce. Bohužel ale ne vždy takový alternativní produkt existuje. Proto vždy stojí za zjištění ještě před nákupem, jak se věci mají.

Pro někoho může být velmi důležité, za jakou dobu je tiskárna připravena k tisku. Někdy to je prakticky okamžitě i po zapnutí. Jindy je tomu tak, že tiskárna sice může být zapnutá, ale před vlastním tiskem provádí různé operace, které vlastní výtisk značně opozdí.

Velmi důležitou funkcí je schopnost tzv. duplexního tisku. Jde o tisk na druhou stranu papíru, oboustranný tisk. Bývá docela běžný, ale nesetkáte se s ním u těch nejlevnějších modelů. Přitom dokáže ušetřit hodně peněz právě za papír. Najdeme ho jak na laserových, tak na inkoustových tiskárnách. U těch obvykle ovlivňuje kvalitu tisku, protože snižuje množství inkoustu, aby nedošlo k průhlednosti tisku na druhé straně.

Velmi zajímavou funkcí je připojení k bezdrátové síti. Jestliže máte požadavek na tisk bez kabelů, případně na tisk z mobilních zařízení, bude tento parametr velmi podstatný. Připojení se vyskytuje stále častěji a najdete jej i na levných tiskárnách. Ne ovšem na všech. Někdy je tiskárna připojena do sítě kabelem, což umožňuje i bezdrátový tisk, ale za předpokladu, že síť jako celek funguje.

Některé speciality

Stále se najde dost uživatelů, kteří potřebují potisk na CD či DVD. Ostatně i Hollywood se snaží tato média zachránit, jak si můžete přečíst v článku zde. Případně je pro mnoho osob a firem důležitá schopnost tisknout na určité speciální materiály – lepicí štítky, vizitky, obálky a další. Zde je obvykle lepší schopnost tisku na straně inkoustových tiskáren. Každopádně své požadavky dopředu ověřte v dokumentaci a případně na diskusním fóru. Pro určitý typ použití je klíčové, že je tiskárna napájena bateriemi, aby mohla fungovat při použití v terénu mimo zdroj napájení. Na trhu jsou i speciální pokladní tiskárny, které jsou jinak součástí pokladen. Najdeme ale třeba i tiskárny na potisk identifikačních náramků, které nacházejí užití například v nemocnicích, kde se na nich tisknou identifikace pacientů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve