Počítače budoucnosti mohou být poháněny zvláštní látkou. Je něčím mezi světlem a hmotou

 PC a Mobily 
31. července 2020 17:14 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Polariton je zvláštní prvek mezi hmotou a světlem Pixabay
Takzvaným magickým prachem nazvali vědci unikátní materiál, který představuje něco mezi hmotou a světlem. Vlastnosti této zvláštní látky by v budoucnu mohly představovat revoluci na poli výpočetní techniky. Mají totiž potenciál pohánět ty nejvýkonnější superpočítače světa a řešit dosud neřešitelné matematické operace.

Existuje více než jeden způsob, jak postavit superpočítač. Vědci před časem přišli s novou metodou, jak zpracovávat obrovské množství dat dosud nevídaným způsobem. Vše by měl umožnit nový materiál, který nazývají magický prach. Tento nový objev funguje na bázi kvantových částic nazývaných polaritony.

Tyto polaritony jsou napůl světlem a napůl hmotou. Vědci nyní představili, jak mohou pomocí nich řešit nejrychlejším způsobem složité matematické problémy ve výpočetní technice.

 

Kvantový materiál budoucnosti

Podle mezinárodního týmu, který za vývojem této metody stojí, by mohl být kvantový materiál využit k výrobě nové generace superpočítačů, které by zvládly ty nejnáročnější operace v oblasti biologie, financí nebo kosmického cestování.

Polaritony byly vytvořeny osvětlením laseru na několika vrstvách atomů galia, arsenu, india a hliníku. Tento proces způsobil to, že elektrony absorbují a vydávají světlo specifické barvy a vytvářejí polaritony.

Zvláštní polaritony

Vzhledem k tomu, že polaritony jsou 10 000krát lehčí než elektrony, mohou být velmi blízko sebe, sdružují se a navzájem osvětlují způsobem, který lze měřit. Vstupují tak do zvláštního stavu známého jako Bose-Einstein kondenzace.

Vědci dokázali demonstrovat polaritony, které se společně shromažďují v místě ukazujícím cestu k nejrychlejšímu řešení problému. Jedná se o zbrusu nový přístup k superpočítačům, ale stále je to daleko od reálných zařízení, která jsou skutečně schopná provozu. Dále čtěte: (Jak zásadně zrychlit starší počítač).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod