Přední výrobci mobilních telefonů zvažují zvláštní strategii. Nebudou dodávat nabíječky

 PC a Mobily 
11. července 2020 09:29 / Lukáš Bauer
  2
📷
2 fotografie v galerii
Nové telefony mohou být již příští rok bez nabíječky Pixabay
Přední výrobci mobilních telefonů jako Samsung a Apple zvažují, že od příštího roku přestanou k novým zařízením dodávat nabíječky. Důvodem tohoto kroku má být snížení nákladů a také skutečnost, že nabíjecí aparáty má většina lidí z předchozích modelů. Zda tento odvážný krok budou nakonec realizovat, však zatím není jisté.

Společnosti Samsung a Apple nyní zvažují, že by od příštího roku k některým modelům mobilních telefonů přestaly dodávat nabíjecí adaptéry a kabely. Chtějí tak učinit v rámci snížení nákladů a tedy i spotřebitelské ceny a také z důvodu, že nabíječky k telefonům už většina lidí má.

Výrobní cena smartphonů totiž stále vzrůstá zejména díky stále novým funkcím, vývojem náročnějšího software a také například s podporou nové rychlejší stítě 5G. Samsung tak přišel s nápadem, že ke smartphonům přestane dodávat nabíječky. K jihokorejskému gigantu se však podle známého technologického analytika Ming-chi Kua přidají i další výrobci jako například Apple.

Apple může přestat dodávat také sluchátka

Podle Kua je tak velice pravděpodobné, že Apple nejenže přestane dodávat nabíječky, ale nové telefony iPhone budou možná i bez sluchátek EarPods. Americká společnost také možná vyřadí starší nabíječky s výkonem pět a osmnáct wattů a nabídla by pouze silnější dvacetiwattové.

Důvodem je podle analytika vyvážení vyšší ceny, kterou způsobil posun k technologii 5G. Menší balení by zároveň snížilo náklady na přepravu, protože by se do jednoho nákladu vešlo více zařízení. Řešení by také bylo ekologičtější, protože znamená méně elektronického odpadu.

Jeden milion tun elektroodpadu

Podle zprávy Mezinárodní telekomunikační unie z roku 2017 se každoročně vyrobí přibližně jeden milion tun externích zdrojů napájení včetně nabíječek. To je obzvláště problém, pokud každé koupené zařízení používá jiný konektor a nedokáže využít starší adaptér. Dále čtěte: (Kupujte nové smartfony co nejméně. Pomůžete tak životnímu prostředí).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008