Čína má tajný vesmírný raketoplán. Ten před několika dny přistál po devíti měsících tajných misí

 Letectví 
19. května 2023 08:08 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Čínský tajný raketoplán operoval 9 měsíců ve vesmíru. Ilustrace přibližuje jeho možnou podobu China Aerospace Studies Institute / volný zdroj
Čína podobně, jako Spojené státy, disponuje tajným vesmírným raketoplánem. A ten se před několika dny vrátil na Zemi poté, co ve vesmíru strávil dlouhých devět měsíců, aniž by se dalo říct cokoliv o tom, co tam vlastně dělal.

Devítiměsíční mise čínského tajného raketoplánu byla zatím tou nejdelší, jakou čínský vesmírný letoun absolvoval. Podle všeho je čínský raketoplán poměrně nový a do vesmíru sice už jednou letěl, ale jen na pouhé dva dny, takže pravděpodobně tehdy šlo o testovací let.

O tom, co čínský raketoplán ve vesmíru devět měsíců dělal, jak vůbec vypadá či jakou má technologii, o tom samozřejmě Čína mlčí a omezila se pouze na velmi strohé prohlášení: "Úspěch experimentu znamená důležitý průlom v čínském výzkumu technologií pro znovupoužití kosmických lodí, které v budoucnu poskytnou pohodlnější a cenově dostupnější zpáteční metody pro mírové využití vesmíru," uvedla pouze tamní státní tisková agentura Xinhua. Na druhou stranu, Spojené státy se sice existencí tajného raketoplánu, který obvykle posílají do vesmíru na velmi dlouhé mise, nijak zvlášť netají, co ale ve vesmíru doopravdy dělá, si USA také nechávají pro sebe.

Na rozdíl od Ameriky si ale Čína rovnou "upravila" informace, které o raketoplánu chtěla veřejnosti sdělit. Totiž podle výrobce raketoplánu, firmy China Aerospace Science and Technology Corp., se vesmírné letadlo vrátilo na místo, odkud startovalo, tedy do střediska Jiuquan v severozápadní Číně. Ale, údaje o orbitálním sledování a satelitní snímky ukazují, že raketoplán přistál na vojenské základně Lop Nur v sousední provincii Sin-ťiang.

Odpověď na otázku, jak vlastně čínský tajný raketoplán vypadá, je složitá. Neexistují žádné oficiální fotografie, dokonce ani ty neoficiální. Nicméně zpravodajské služby ví prakticky všechno a zdroje z nich uvádějí, že čínský raketoplán vypadá prakticky stejně, jako ten americký tajný raketoplán. Řeč je tedy o vesmírném letadle X-37B, vyvinuté Boeingem pro americkou armádu.

X-37B je na první pohled takovou zmenšeninou dnes již legendárních raketoplánů Space Shuttle a ve vesmíru operoval už celkem devětkrát, přičemž jeho nejdelší mise trvala dlouhé tři roky. Je pochopitelně bezpilotní, měří necelých devět metrů a pohání jej samozřejmě soláry v kombinaci s bateriemi. Spojené státy tehdy uvedly, že raketoplán X-37B testoval nový hardware a pracoval na experimentech pro NASA. Amerika také uvažovala o větší verzi raketoplánu X-37C, která by uvezla i šestičlennou posádku v nákladovém prostoru, ale s příchodem soukromých programů už tento raketoplán nejspíš nevznikne.

Ale zpět k čínské tajné misi. Podle některých zdrojů čínský raketoplán během své měsíční mise vypustil do vesmíru neznámý předmět, o čemž informovaly některá média zaměřená na vesmír. Podle některých zdrojů se jednalo o vesmírný modul, podle jiných šlo o malý satelit. Každopádně Čína v posledním desetiletí ohromně posiluje svou přítomnost ve vesmíru sérií měsíčních misí, vlastní vesmírnou stanicí na oběžné dráze Země i významnou misí na Mars. Takže nebude trvat dlouho a Čína nás zase něčím překvapí.

Autorský článek, další zdroj: Phys

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve