Nový SUV fastback Peugeot 3008 je elektromobilem, který vzdoruje předsudkům

 Auto-Moto 
16. září 2023 17:11 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nový Peugeot 3008 má siluetu SUV fastback Peugeot
Autům s elektrickým pohonem se přisuzuje život ve městě. Jsou ideální na pendlování mezi kanceláří, školou a obchoďákem. Na popojíždění v zácpě jsou jak dělané. Obyvatelům velkoměst ulevují od zplodin a hluku. Problém nastává, máte-li se s elektromobilem vydat na dalekou cestu. Už po pár kilometrech na dálnici začne ručička ukazující dojezd vozu povážlivě klesat. Vy začínáte zoufale vyhlížet dobíječku a podaří-li se vám nějakou najít, strávíte u ní hodiny. Tak na tento ne zrovna lákavý scénář mů

Nejmodernější elektromobily totiž zvládnou na jedno nabití podobnou vzdálenost jako auto se spalovacím motorem na jednu nádrž. A obáváte-li se, že obří baterie, která takto velký dojezd zajistí, potřebuje na dobití celý den, tak i v tomto ohledu máme pro vás dobrou zprávu. Už slabá půlhodinka v rychlodobíječce vám dodá „šťávu“ na dalších skoro 600 kilometrů!

Tím nejmodernějším elektromobilem, který vás zbaví předsudků, je nový Peugeot 3008. Před několika dny byl slavnostně odhalen v samotné kolébce značky Peugeot, ve francouzském městě Sochaux. Nový Peugeot 3008 má velkou baterii o hmotnosti 650 kilogramů. Ta je zodpovědná za dlouhý dojezd, a to až 700 kilometrů. O vaše zážitky z jízdy se pak postará výkonný elektromotor. Ten představuje zcela novou generaci motorů s permanentními magnety, vynikajícím výkonem a perfektní účinností. Můžete si dokonce dopřát hned dva elektromotory, jeden na zadní a druhý na přední nápravě. Díky tomu má vůz plnohodnotný pohon 4x4 a výkon až 240 kW. Verze s jedním elektromotorem pak poskytují výkony 157 nebo 170 kW. Elektromotory se stejně jako i celý vůz vyrábějí ve Francii. Nový Peugeot 3008 je tak takřka kompletně „Made in France“.

A pojďme na další předsudek o elektromobilech: „V zimě ujedete jen pár kilometrů, dojezd v chladném počasí totiž radikálně klesá.“ Co na to nový Peugeot 3008? Má velmi efektivní tepelný management baterie využívá cirkulující chladicí kapalinu, která zajišťuje velmi rychlé nabíjení, optimalizovaný dojezd a delší životnost. Disponuje tepelným čerpadlem, které zajišťuje optimální tepelný komfort cestujících a zároveň šetří energii baterie. Navíc je tu jedna vychytávka. Pomocí vašeho mobilního telefonu můžete naprogramovat vytápění vozu na dálku. Je-li elektromobil připojen ke zdroji, použije energii ze sítě na předehřátí interiéru, a vy pak vyrážíte na cestu s plně dobitým autem a v příjemně vytopeném prostředí. 

„Když si chceš pořídit elektromobil, musíš mít garáž a v ní wallbox.“ Toto je další pravidlo, které nový Peugeot 3008 boří. S dojezdem 700 kilometrů totiž padá závislost na každodenním dobíjení. Stačí vám wallbox v práci či veřejná dobíječka v blízkosti vašeho domu. Pro nabíjení střídavým proudem jsou k dispozici dva typy palubních nabíječek, které vyhovují všem způsobům použití a řešení nabíjení. Standardně je k dispozici třífázová nabíječka o výkonu 11 kW a za příplatek třífázová nabíječka o výkonu 22 kW. Při dobíjení prostřednictvím rychlonabíjecích stanic lze použít výkon až 160 kW, což umožňuje dobít baterii vozu z 20 % na 80 % za pouhých 30 minut. 

Naučit se žít s elektromobilem není tak těžké, jak by se mohlo zdát. Současné elektromobily jsou ke svým uživatelům mnohem přátelštější a vstřícnější než jejich předchůdci. Elektromobilita se tak stává určitým životním stylem. Mnoho lidí v ní našlo uspokojení a smysl. Dělat něco pro planetu je totiž mimořádně dobrý pocit. A proto se Peugeot 3008 nespokojuje jen s elektrickým, a tudíž bezemisním pohonem. Sám má v sobě více než půl tuny ekologických materiálů. Zejména jde o kovy, například „zelenou“ ocel a hliník. Dále jsou zde ekologické polymery, u nichž je více než 30 polymerových dílů vyrobeno ze „zelených“ materiálů. Významné je i použití recyklovaných materiálů. U modelu 3008 jich najdete spoustu. Recyklovaný plast se používá v náraznících, spoilerech, odkládacích přihrádkách a koberečcích. Udržitelný přístup se projevil i v designu. Snížil se počet ozdobných lišt na karoserii a neekologické chromované díly zmizely úplně. 

Nový Peugeot 3008 naznačuje, jaká auta budou lidé používat po roce 2035, kdy se vozidla poháněná spalovacím motorem přestanou vyrábět a postupně začnou z evropských silnic mizet. Nutno říci, že to není zase tak hrozná představa. Život s Peugeotem 3008 totiž vypadá docela přijatelně, co říkáte?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod