Pařížský autosalon 2022 ve francouzském duchu, včetně šampaňského a stávek

 Auto-Moto 
26. října 2022 09:27 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Konstrukci Sphere přivezli až z druhého konce Francie Peugeot
Po čtyřleté pauze se vrátil pařížský autosalon. Jaký byl? Krásně, lahodně i otravně francouzský. Ti, co se na něj vydali autem, byli překvapeni, že kvůli stávce pracovníků čerpacích stanic nemají kde natankovat. Ti, co přiletěli letadlem, prošli dlouhým čekáním na jednoho z mála fungujících taxíků, které byly stejně jako ostatní motoristé sužovány nedostatkem benzínu.

Druhý den autosalonu navíc Francouzi vyhlásili generální stávku, která zasáhla dopravu, ubytování i restaurace. Prostě svérázná Francie. Na druhou stranu, tuto zemi musíte milovat. Je voňavá, s vytříbenou kuchyní, s bohatou historií, s rozmanitou kulturou a s úžasnou automobilovou tradicí. O tom přesvědčil návštěvníky i letošní pařížský autosalon.  

Pravdou je, že na tomto tradičním svátku automobilů většina evropských značek chyběla. Naopak ty francouzské dorazily skoro v plném počtu. Impozantní expozici předvedla zejména nejoblíbenější francouzská automobilka Peugeot. Ta šokovala návštěvníky monumentální expozicí, které dominovala konstrukce nazvaná „The Sphere“. Jedná se o obří kouli, uvnitř které se uvězněná exkluzívní novinka Peugeot 408. Dále značka představila i významné technologické inovace, revoluční závodní speciál 9X8 i osvěžení v podobě moderního městského skútru e-Streetzone.

Pro letošní autosalon si Peugeot zvolil heslo „Everything is more beautiful with Allure“. Pro slovo „Allure“ nemáme v češtině ekvivalent. Je to určitá důstojnost, atraktivnost, vznešenost… skoro dokonalost. A v tomto duchu představil Peugeot na stánku o rozloze 900 m2 v hale 4 ve světové premiéře tři modely, které demonstrují urychlení elektrifikace nabídky i vynalézavost samotné značky. Největším lákadlem byl samozřejmě inovativní zvýšený fastback Peugeot 408. Ten byl vystaven netradičním způsobem, a to ve velké průhledné kouli umožňující prohlédnout si vůz ze všech úhlů. Kouli nazvanou „The Sphere“ speciálně pro autosalon převezli z opačného konce Francie. Rozložit celou konstrukci tak, aby prošla branou výstaviště, byl náročný úkol. Nicméně stál za to. Návštěvníci tak mohli monumentální umělecké dílo obdivovat po celou dobu trvání autosalonu. Při slavnostní premiéře nemohlo chybět francouzské šampaňské, jak jinak?

Zájem vzbudil i 100% elektrický skútr Peugeot e-Streetzone, který je schopen ujet na jedno nabití až 112 km. E-Streetzone je vybaven vyjmutelnými bateriemi, které lze snadno a rychle dobíjet z jakékoli domácí zásuvky. Pro obyvatele francouzské metropole (a nejen pro ně) je tento skútr ideálním prostředkem, který jim pomůže překonat každodenní útrapy pařížské dopravy doprovázené permanentními zácpami, přecpanými uličkami a do posledního centimetru zaplněnými parkovišti.

Pro příznivce motorsportu přivezl Peugeot na svůj stánek opravdovou lahůdku: Peugeot 9X8, závodní speciál, který reprezentoval značku na několika letošních okruhových závodech. Hlavně se chystá v příštím roce konfrontovat své konkurenty na legendární dvacetičtyřhodinovce v Le Mans. Příští jubilejní stý ročník si Peugeot rozhodně nenechá ujít, a to k velké radosti všech svých příznivců.

Dalším zajímavým exponátem byl Peugeot E-208. Nejprodávanější elektromobil ve Francii a lídr segmentu v celé Evropě se v Paříži představil s převratnými technologickými novinkami: novým výkonnějším elektromotorem a novou baterií. Výsledkem je dojezd na elektřinu až 400 kilometrů, což je mimochodem více než vzdálenost z Paříže na francouzské hranice s Německem.

Z technologických novinek je třeba zmínit i Peugeot e-Expert Hydrogen, první sériový model značky poháněný vodíkovými články. Návštěvníci autosalonu měli možnost si ho vyzkoušet na vlastní kůži v reálném pařížském provozu. Jedná se o model budoucnosti, u kterého rozhodně stojí za to nahlédnout do jeho nitra. Doufejme, že se s ním v budoucnu setkáme i u nás.

Zdroj: Peugeot

Témata: auto, moto, Peugeot
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?