Stoprocentní elektrifikace automobilů nastane už za čtyři roky. Je třeba se jí obávat?

 Auto-Moto 
10. srpna 2021 10:43 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Elektromobily mají čím dál více příznivců Peugeot
Značka Peugeot nedávno oznámila, že 70 % její modelové řady už prošlo elektrifikací a do roku 2025 tento podíl dosáhne 100 %. Co tato kompletní elektrifikace znamená pro automobilový svět, pro celý koncern, značku, její dealery a konečně pro samotné uživatele vozů?

Zmizí snad stará dobrá benzínová a dieselová auta? Toho se zatím není třeba obávat. Procento elektrifikace totiž udává, kolik modelů značky existuje kromě klasické benzínové či dieselové verze také ve variantě poháněné elektromotorem. Některé vozy si s tímto nehlučícím, nevibrujícím, okamžitě zrychlujícím motorem, který nevydává sebemenší zápach ani emise, plně vystačí. Jiné ho ale spojují s benzínovým agregátem a s baterií dobíjenou z elektrické sítě pro bezemisní dojezd 50 až 60 kilometrů. V každém případě ale budete mít možnost pořídit si ekologickou verzi bez ohledu na segment, velikost či způsob používání vozu. A naopak, chcete-li vůz s klasickým konvenčním pohonem, každá modelová řada Peugeot vám ho nabídne. Volba je tedy čistě na vás.

Současná struktura modelové řady značky Peugeot zahrnuje čtyři 100% elektromobily: malý městský model Peugeot e-208, kompaktní SUV e-2008, velkoprostorový e-Traveller a užitkovou dodávku e-Expert. Dojezd na elektřinu u všech modelů přesahuje 300 kilometrů, což je pro běžné používání naprosto dostačující. Mimořádné potřeby, jako například cestu vozem na dovolenou k moři, mohou klienti řešit zápůjčkou auta se spalovacím motorem za zvýhodněných podmínek. Tato služba je zajišťována prostřednictvím koncesionářské sítě Peugeot.

Druhým pilířem strategie elektrifikace jsou plug-in hybridní modely. Jejich nabídka je u Peugeotu mimořádně pestrá. Tvoří ji SUV 3008 s pohonem dvou nebo čtyř kol, luxusní manažerský fastback Peugeot 508 a jeho praktičtější verze SW a velice brzy dorazí i nový plug-in hybridní Peugeot 308 jako hatchback a kombi. U tohoto nového vozu půjde volit mezi výkonovými variantami 180 a 225 koní, obě zaručí dojezd na elektřinu až 60 kilometrů a emise CO2 od 25 g /km.

Kromě novinky Peugeot 308 letos dorazí na český trh ještě dva 100% elektromobily: Peugeot e-Rifter a jeho užitková varianta e-Partner. Kompletní elektrifikovanou řadu značky tak bude tvořit šest 100% elektromobilů a šest plug-in hybridů. A stále ještě nejsme u konce. Ještě pár modelů čeká, až na ně z hlediska elektrifikace přijde řada.

Zvyšování prodejů elektrifikovaných vozů musí samozřejmě jít ruku v ruce s rozvojem infrastruktury a rozšiřováním možností dobíjení. V tomto směru je jednoznačně nejlepší, nejlevnější a nejpohodlnější dobíjet doma nebo ve firmě. Pro usnadnění kroků směřujících k pořízení a bezstarostnému používání elektrifikovaných vozů spustil Peugeot v ČR internetovou platformu PeugeotElektromobilita.cz. Zde uživatel najde kromě přehledného katalogu modelů i příslušné kontaktní informace a řadu praktických doporučení k provozu vozidel, dotacím na jejich pořízení i doplňkovým službám. Dále prostřednictvím těchto stránek může konzultovat nabídku dobíjecích kabelů a Wallboxů, nebo si sjednat návštěvu specialisty, který provede u klienta analýzu možností dobíjení. PeugeotElektromobilita.cz pomůže uživateli také při nákupu a zajištění instalace Wallboxu.

Zdroj: Peugeot.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum