Nokia 3310 je legendou mezi telefony. Dnes ji používají zloději ke krádeži luxusních vozidel

 PC a Mobily 
28. dubna 2023 08:08 / Lukáš Bauer
  18
📷
2 fotografie v galerii
Nokia 3310 může být pozměněna tak, aby dokázala manipulovat software vozidel Pixabay
Každý kdo pamatuje nástup mobilních telefonů kolem roku 2000 si jistě pamatuje legendární Nokia 3310. Tento ve své době revoluční telefon vynikal jednoduchým a líbivým designem a celou řadou pokročilých funkcí. Tento téměř historický telefon má ale i dnes své využití. Speciálně upravenou Nokii totiž využívají zloději ke krádežím luxusních vozidel.

V uplynulých týdnech se na internetu objevila celá řada videií, na kterých je zachyceno, jak lze s pomocí stařičké Nokie 3310 otevřít nejnovější luxusní automobily. Nutno však poznamenat, že se nejedná o běžný telefon ale o speciálně upravenou verzi Nokia 3310, která je uzpůsobena ke svému novému využití – krádežím vozidel.

Modifikovaná nokie jako klíče od auta

Jedná se o modifikovaný tlačítkový telefon pro hackerské účely, který je tím pravým klíčem k nenásilnému odemčení a také ukradení vozidla. Automobily jsou totiž dnes doslova napěchovány elektronikou a počítačovými systémy a proto již klasické techniky zlodějů nestačí.

Proces ovládnutí nových aut pomocí ikonického telefonu Nokia 3310 není pokud víte co děláte nijak složitý. Zloději toto upravené zařízení, které jim umožňuje ukrást dokonce zcela nové auto za pouhých několik vteřin či minut, využívají stále ve větší míře. Odborníci varují, že proti takové činnosti se prakticky nemáme šanci bránit.

Díky moderní elektronice mají sice vozidla seznam bezpečnostních prvků, které mají zabránit neoprávněnému nastartování a krádeži, jak se ale ukazuje, i tyto systémy mají vážné trhliny. Ve skutečnosti tak nemusí být ovládnutí takového auta vůbec obtížné.

CAN injection v praxi

Bezpečnostní výzkumníci bijí na poplach, že proces krádeže často luxusních nových aut je velmi snadný. Vše, co musí zloděj udělat, je odpojit světlomet a dostat se ke kabelům za ním. Pomocí upravené Nokie 3310 zloděj provede tzv.  útok CAN injection, který funguje tak, že do auta posílá falešné zprávy, které vypadají, jako by pocházely z původního klíče. Auta mají těmto údajům důvěřovat bez jakéhokoli ověřování.

Jak upozorňuje webová stránka Motherboard, hardware na krádež lze bez větších problémů koupit online. Zmíněná Nokia 3310 stojí přibližně 4 000 eur a je inzerována jako zařízení pro zámečníky na otevírání aut v nouzových situacích.

Existují také mnohem dražší modely s větší funkčností, které obsahují kódy pro více aut. Tady se cena vyšplhá až na 18 000 eur. Někteří prodejci dokonce nabízejí „vylepšení“ k prodávaným produktům. Dále čtěte: (Šestihodinová cesta do stratosféry ve vesmírném balónu i s luxusní večeří. Zážitek pro turisty s naditou peněženkou).

Zdroj: Cybersecurity

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty