Rusko chce v příštím roce spustit na vodu svoji jedinou a starou letadlovou loď. Prokletý Admirál Kuzněcov ale nemá posádku

 Vojenství 
23. dubna 2023 08:51 / Mirka Malá
  44
📷
2 fotografie v galerii
Kuněcov je malá a technicky špatná letadlová loď Wikimedia Commons / Gaz Armes
Ruské námořnictvo má jednu jedinou letadlovou loď. Jmenuje se Admirál Kuzněcov a již dlouhé roky je terčem posměchu. Od roku 2017 je proto v docích a prochází kompletní rekonstrukcí, ale protože je to loď tak trochu prokletá, i tam ji provázela série katastrof. Na vodu by se měla ale vrátit v příštím roce, jenomže není posádka.

Admirál Kuzněcov totiž potřebuje posádku o 1 600 mužích a v současné době nemá skoro žádné. Jak dokonce informovaly ruské oficiální zpravodajské zdroje, několik námořníků z původní posádky jediné ruské letadlové lodi má už dávno jiné povinnosti, ostatní už za ty roky odešli do civilu, a tak se v Rusku pořádá nábor na novou posádku.

Agentura RIA Novosti dokonce uvádí, že Admirál Kuzněcov potřebuje k plnému provozu 396 důstojníků, 1127 lodního personálu a 626 členů letky. A v současné době údajně nemá ani polovinu z tohoto počtu. Může se to na první pohled pro tak velkou zemi, jakou je Rusko, zdát jako jednoduchá záležitost, ale opak je pravdou. Letadlové lodě jsou zdaleka nejobtížnějšími loděmi a vyžadují vysoce vyškolený personál, který zajistí chod veškerých systémů a také bezpečný provoz. A vysoce kvalifikovaní muži, to je v současné době v Rusku velký problém.

Letadlová loď Admirál Kuzněcov si tak po svém opětovném spuštění na vodu zažije takové malé déjà vu. Už v minulosti byla obsazena nepříliš kvalifikovanou posádkou, která loď také špatně udržovala, o čemž svědčí i velká série různých nehod a poruch. Pohonné a elektrické systémy letadlové lodi byly náchylné k neustálým poruchám a zavinily nejméně jednu smrtelnou nehodu připisovanou elektrickému systému lodi. Během svého nasazení v Sýrii v roce 2017 loď také údajně kvůli poruše na přistávacím systému ztratila dvě stíhačky.

Fakt, že v Rusku nejde nic podle plánu a pořádně, má letadlová loď Admirál Kuzněcov dobře zažitý. Kuzněcov se původně dostal do suchého doku v roce 2017 a měl se objevit zpět na vodě v roce 2019. Toto datum bylo minimálně třikrát posunuto a nyní má být loď připravena v roce 2024, sedm let po zahájení její rekonstrukce.

Loď by měla během ní mimo jiné dostat několik zásadních vylepšení. Pět z jejích původních osmi turbokotlů, náchylných k poruchám tak často, že Kuzněcov vždy raději plul v doprovodu velké flotily, bylo nahrazeno novými kotly, samozřejmě vyrobenými v Rusku. Loď má také dostat nový nátěr paluby, nové zachycovací zařízení pro letadla a nové elektronické bojové, komunikační, navigační a ovládací zařízení. Podle RIA Novosti si loď ponechá dosavadní počet 12 protilodních střel P-700 Granit, ale přidáno bude 24 hypersonických střel Kinžal.

Pokud se vůbec Kuzněcov skutečně dostane v příštím roce na vodu, bude mít na své palubě staré letouny Su-33, MiG-29 a Su-25, tedy stejné stroje, jako před svou rekonstrukcí. Rusko si nové teď nemůže dovolit, což podle vojenských expertů sama Moskva do značné míry připustila přidáním hypersonických zbraní Kinžal.

Rusko se zřejmě kvůli neúspěchům ve vlastní válce na Ukrajině pokusí letadlovou loď Admirál Kuzněcov dostat na vodu za každou cenu, aby vypadalo zase alespoň trochu mocně. Otázkou je, zda je Kuzněcov zrovna tou správnou cestou. Takhle loď je opravdu prokletá a Rusku může nakonec prokázat úplně opačnou službu. Stačí připomenout některé veselé history z minulosti. Technicky jde totiž opravdu o špatnou loď, která na moři byla obvykle k vidění s hustým černým dýmem okolo sebe, viditelným na kilometry. To proto, že její turbíny měly často technické problémy. Letadlovou loď proto obvykle mimo jiné doprovázel remorkér, aby ji v případě fatální poruchy pohonu mohl odtáhnout. Hned po prvním roce rekonstrukce v doku se suchý dok potopil a jak šel ke dnu, vzal s sebou také sedmdesátimetrový jeřáb, který spadl rovnou na letadlovou loď a na její palubě udělal ohromnou díru. V tu chvíli bylo jasné, že původní opětovné spuštění Kuzněcova na vodu v roce 2020 je nereálné. O rok později ještě na lodi vypukl požár, při kterém dokonce zahynuli dva lidé. Požár to nebyl zrovna ledajaký. Škody byly vyčísleny až na 1,5 miliardy dolarů. A to nebylo vůbec poprvé, co na Kuzněcovovi hořelo. Požár na palubě ruskou letadlovou loď postihl už v roce 2009. Po nezbytné opravě v roce 2012 se ale lodi porouchal pohon u francouzského pobřeží a ruský remorkér potupně Kuzněcova táhl až do ruského přístavu. A takových historek má Kuzněcov nepočítaně. Takže uvidíme, čím ruská letadlová loď pobaví svět příště.

Autorský článek, další zdroj: The Drive

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve