Podle čeho vybrat vhodný internet. Zvažte výhody a nevýhody různých připojení

 Technologie 
28. prosince 2020 10:09 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Internet se stal běžnou součástí života Pixabay
Obzvlášť ve větších městech má zákazník na výběr mezi množstvím připojení k internetu. Podle čeho ale zvolit to správné?

Doba jde kupředu a solidní internetové připojení je stále dostupnější. I tam, kde před rokem či dvěma musel člověk vzít zavděk jediným místním poskytovatelem, se nabídka rozšířila. Pokud je ale víc možností, podle čeho si vybrat? Záleží na tom, nač chcete internet používat.

Rychlost stahování dat z internetu

Možná si i méně zkušení uživatelé internetu všimli, že se udávají typicky dva číselné údaje o rychlosti internetu. První naznačuje rychlost stahování dat směrem k uživateli a označuje se anglickým slovem download. Čím větší je číslo, tím lépe. Zatímco před pár lety jsme byli vděční za 20 Mbit/s, dnes je minimem pro rozumnou práci 50 Mbit/s. Je to s ohledem na možnosti streamování kvalitního videa z různých placených služeb. I když samozřejmě postačí i výrazně méně, pokud je vás doma víc, vyšší rychlost se hodí. Na mnoha místech je dostupná i rychlost 100 Mbit/s či dokonce 250 Mbit/s. Tam, kde je optické připojení, nabízejí některé společnosti i 1 Gbit/s. To už je pořádná rychlost. Není to ale zdaleka jediná věc, podle které bychom se měli rozhodovat.

Rychlost nahrávání dat

Je tu totiž ještě tzv. upload. To je rychlost, kterou naopak tečou data od nás ven. Její hodnoty jsou různé. Běžná připojení, která mají download 20 Mbit/s, mají upload kolem 2 Mbit/s. To není mnoho. Zejména uživatelé, kterým záleží na rychlosti nahrávání dat na externí servery, se s touto hodnotou smíří jen těžko. Typicky se to projeví například při nahrávání videí na YouTube. Máte-li naopak upload třeba 10 Mbit/s, nahráváte pětkrát rychleji. Nemluvě o tom, že můžete mít upload i podstatně vyšší. Tato možnost je obzvlášť u některých optických přípojek.

Doba odezvy

Nepříliš zmiňovaná je doba odezvy. V nabídkách firem ji obvykle nezaznamenáte, ale jde o velmi důležitý parametr, který je pro některé uživatele doslova klíčový. Jde zejména o počítačové hráče, kteří nepotřebují ani tak vysokou rychlost internetu, jako krátkou odezvu. Představte si, že proti sobě hrají dva lidé v počítačové hře. Můžete mít sebelepší hráčskou klávesnici a myš, ale pokud má internetové připojení vysokou latenci v řádu 30 či 40 milisekund, budete vždy pomalejší než soupeř, který má kvalitní optické připojení s latencí 2 nebo 4 milisekundy. Nízkou latenci by potřebovaly i některé technologické procesy. Také pro co nejkvalitnější komunikaci v reálném čase je nízká latence výhodou.

Veřejná IP adresa

Pro řadu uživatelů naprosto nedůležitý parametr. Pro jiné nezbytnost. Veřejná IP adresa je unikátní adresa, kterou nemůže mít nikdo jiný v internetu na celém světě. Pro různé případy, kdy potřebujete komunikovat přímo na fyzické úrovni s různými zařízeními ve vašem bytě či kanceláři, jde o obrovskou výhodu. Veřejná adresa zjednodušuje mnohá řešení. Současně je ale pro potenciálního útočníka snazší vás napadnout. Ochranu musíte řešit sami a musíte tomu věnovat dostatečný čas a pozornost.

Cena

Paradoxně není cena výsledného produktu vždy v přesné souvislosti s jeho kvalitou. Existují totiž nabídky internetu, které jsou výrazně výhodnější svou nízkou cenou, ačkoliv jsou velmi kvalitní svými technickými parametry. Naopak některé nabídky zavedených firem mohou být velmi předražené. Některé služby jsou skvělé v jednom z parametrů, ale v ostatních pokulhávají. Jiné preferují vyvážený poměr služeb.

Základní rozčlenění

Dnes už postupně překonávané bezdrátové připojení Wi-Fi nabízí obyčejně nižší rychlosti, delší latenci, nižší spolehlivost, ale také nižší cenu. Komu jde jen o základní možnost připojení, brouzdání po internetu a odesílání a příjem mailů či základní komunikaci, může jít o dobré řešení za málo peněz.

Běžně dostupné VDSL připojení přes telefonní kabely přináší někdy i relativně vysokou rychlost a slušnou dobu odezvy, která může být i kolem 15 milisekund. V mnoha lokalitách je ale rychlost stále na základních 20 Mbit/s, což je už dnes málo vyhovující. Díky nižší odezvě ale stále ještě dobrá volba. Kde není rychlost po drátě, jde to bez drátů, ale pomocí LTE či nověji 5G. Tam se dosahuje běžně vyšších rychlostí. Až nastoupí plnohodnotné 5G, bude situace mnohem lepší. U LTE i sítí označovaných jako 5G jsou zatím latence relativně vysoké. Běžně i kolem 40 milisekund. Nejlepší je samozřejmě optika. Ne každý poskytovatel ale umí nabídnout rozumný poměr služeb. Někdy se vše soustředí jen na download. Jsou ale poskytovatelé, kteří umí měnit poměr mezi downloadem a uploadem podle aktuální potřeby zákazníka. Jindy je za příplatek schopný poskytovatel služby dát stejný download i upload. O některých nových alternativách šíření internetu jsme psali už dříve.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47