Rusko chce mít nový jaderný bombardér už za dva roky. Nejspíš ale nebude mít vůbec žádný

 Vojenství 
11. srpna 2022 13:04 / Mirka Malá
  22
📷
2 fotografie v galerii
Ruský Tu-95 je už opravdovým dědečkem Depositphotos
Rusko by rádo do dvou let otestovalo svůj nový bombardér známý pod zkratkou PAK-DA. Kvůli sankcím je ale možné, že s výrobou nového stroje nebude schopno začít a místo nových bombardérů nebude mít nakonec vůbec žádné.

Staré ruské bombardéry jsou totiž už čtyřicet let staré a jednoho dne prostě už nebudou schopné létat. Rusko tedy nové bombardéry nutně potřebuje, ale jak už je to obecně u veškeré vojenské techniky, a pro tu ruskou to platí stonásobně, celý projekt má už doslova věčnost zpoždění.

Vývoj PAK-DA začal totiž už v roce 2009 a od té doby Rusové nemají ani jediný stroj, který by alespoň otestovali. To by se právě mělo stát v roce 2024. Sankce kvůli ruské agresi na Ukrajině ale tento už tak pomalý program mohou úplně zastavit. Rusko by tak doslova nemělo čím létat.

Všechny stávající bombardéry jsou samozřejmě Tupolevy, které byly vyrobeny v rozmezí od šedesátých do osmdesátých let. Jsou to tedy už doslova dědečkové, kterým nejspíš už nepomůže ani nějaká modernizace. Navíc stroj Tu-95 používá čtyři motory poháněné vrtulí a nemá vůbec technologii stealth. Tak starý je. Díky vrtulím navíc může nést jen řízené střely, které může odpálit z nějaké opravdu veliké vzdálenosti od nepřátelských radarů. Tu-22M3 používá křídla s variabilní geometrií a může pro změnu nést jen neřízené a řízené střely. A konečně Tu-160 je velký bombardér s otočnými křídly, který už alespoň disponuje technologií stealth a tak nějak se vyrovná americkému bombardéru B-1B Lancer.

Jinými slovy, to znamená, že Rusko nemá ani jeden bombardér, který se by se alespoň vzdáleně mohl porovnávat s americkým B-2 Spirit, který už také není žádný mladík, protože jeho rodný list začíná v roce 1988.

Jak by tedy bombardér PAK-DA mohl vypadat, kdyby ho Rusové nějakým zázrakem dali dohromady? Rozhodně by byl ekvivalentem bombardéru B-21 Raider, na který už americké letectvo netrpělivě čeká. Byl by to tedy první ruský bombardér s konstrukcí tzv. létajícího křídla. Podle dostupných informací by unesl 30 tun munice. Což sice není mnoho, protože B-S Spirit je starším bombardérem a unese 40 tun munice.

PAK-DA by měl mít větší dolet, proto možná také nese méně munice, aby mohl mít více paliva, protože Rusko nemá úplně k dispozici tankovací stroje. Co se týče střel, obecně se má za to, že půjde o pozemní útočné střely Kh-BD. Ty jsou rovněž vyvíjeny už dlouhé roky bez nějakého hmatatelného pokroku. Střely stejně jako řízená střela Kh-101 současné generace mohou samozřejmě mít konvenční nebo jaderné hlavice.

Nutno také dodat, že střely Kh-101 se zrovna dvakrát nepovedly a jsou prý velmi poruchové, takže Rusko touží mít nové a lepší Kh-BD. Jestli ale Rusko vůbec něco z toho bude mít, je nyní velkou otázkou.

Mezinárodní sankce totiž mimo jiné znamenají, že Rusko nemá potřebné díly pro výrobu letadel a raket. Například je úplně odstřižené od dodávek mikročipů, kterých je už tak po pandemii celosvětově málo a povídá se, že Rusové vyndávají mikročipy z ledniček a dalších podobných domácích zařízení, aby je použili při výrobě vojenského materiálu.

Je tedy velkou otázkou, zda má bombardér PAK-DA vůbec naději na život, když se ho Rusku nepodařilo od roku 2009 postavit a nyní je situace ještě mnohem obtížnější. Pokud se to Rusům skutečně nepodaří, pak to za pár let bude velmoc bez bombardérů, protože staré Tupolevy už zkrátka nebudou schopny létat. Vojenští odborníci odhadují, že zhruba do patnácti let by Rusko mohlo být zemí bez bombardérů.

Autorský článek, další zdroj: Popular Mechanics

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve