Rusko otestovalo novou mezikontinentální balistickou střelou. Co je Sarmat a co bude umět

 Vojenství 
22. dubna 2022 08:51 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Mezikontinentální balistická střela je teprve ve fázi testování Wikimedia Commons
Rusko otestovalo svoji novou balistickou střelu, které přisuzuje obrovské schopnosti. Ale co je vlastně Sarmat zač a je skutečně tak dokonalou novou jadernou zbraní?

Sarmat je nová těžká ICBM, tedy mezikontinentální balistická střela, u které se všeobecně očekává, že ji Rusko  naplní 10 nebo více hlavicemi, jak uvádí výzkumná služba Kongresu Spojených států amerických. Rusové ji vyvíjejí už léta, a tak její test nebyl velkým překvapením. 

Sarmat má nahradit staré střely

Douglas Barrie, vedoucí pracovník z Mezinárodního institutu pro strategická studia uvedl, že test byl důležitým milníkem po letech zpoždění způsobených problémy s financováním a technickými potížemi, jak píše AlJazeera. Bude ale zapotřebí více testů, než by ho Rusko mohlo skutečně nasadit místo stárnoucích raket SS-18 a SS-19, které jsou už skutečně velmi zastaralé.

Faktem také je, že schopnost Sarmatu nést 10 nebo více hlavic a možnost odpálit střelu na druhý konec světa, je také velká výzva pro pozemní, satelitní radarové a sledovací systémy, které musí Rusko mít.

Sarmat je ve vývoji už 12 let

Balistická střela RS-28 Sarmat, v kódu NATO známá jako SS-X-30 Satan 2 je těžká raketa  na kapalný pohon vypouštěná z podzemních sil. Ve výzbroji Ruska měla být už od loňského roku. Je tedy zřejmé, že střela, vyvíjená od roku 2010, má skutečně velké zpoždění, když k prvnímu testu došlo až nyní. Sériová výroba měla být dokonce zahájena už v roce 2020.

Sarmat je jinak raketa o délce 35,3 metru, s průměrem 3 metry a hmotností 208 tun. Unese až 10 tun nákladu na vzdálenost až 18 tisíc kilometrů. Může nést 10-16 samostatně naváděných jaderných hlavic MIRV. Je ale zřejmé, že to ještě potrvá, než bude Sarmat vůbec představovat nějakou hrozbu.

Zdroj: AlJazeera, Wikipedia

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?