Největší krytý oceán světa používá americká armáda pro testování svých válečných lodí a ponorek

 Technologie 
24. září 2022 09:15 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Bazén MASK dokáže simulovat jakékoliv mořské podmínky US Navy / volný zdroj
Je to skutečně největší krytý oceán světa. Americká armáda jej používá pro testování svých válečných lodí a dokonce ponorek. A něco takového se zrovna nevidí každý den.

Je to v podstatě 73 metrů široký a 110 metrů dlouhý bazén, ve kterém je přes 45 milionů litrů vody. Možná se vám zdá takový bazén na první pohled malý na to, aby se do něho vešly válečné lodě a ponorky. A máte pravdu. Rozhodně se tam žádná reálná loď nevejde.

Bazén, kterému se zkratkou říká MASK, umí ale napodobit úplně jakékoliv mořské podmínky, se kterými se lodě na otevřeném moři mohou setkat. A v bazénu se testují menší modely válečných lodí, které stačí k tomu, aby námořnictvo doslova vychytalo všechny případné mouchy na svých lodích, ať už jde o torpédoborec nebo ponorku.

Díky zmenšeným modelům totiž námořnictvo přesně ví, jak se bude chovat v reálném prostředí reálná loď. A to i přes fakt, že bazén je jen 6 metrů hluboký. Podél jeho okrajů je pětatřicetimetrový příkop a řada zařízení včetně vlnostroje, která dokáží vytvořit prakticky jakýkoliv typ vln, typických pro naše oceány.

Vlny lze v bazénu šířit všemi směry, takže lodě jsou skutečně prověřeny na všechny situace. Bazén má také tzv. mělkou plážovou oblast, která při testování zase napomáhá simulovat vlny, které se odrážejí v reálném prostředí od pobřeží.

Testovací bazén je samozřejmě dnes už naprosto automatizovaný a plný počítačových technologií. To znamená, že inženýři vlastně jen naprogramují počítače tak, aby zařízení následně vytvořilo v bazénu požadované prostředí. A protože se v bazénu testují menší modely reálných lodí a ponorek, odpovídá jejich měřítku také velikost simulovaných vln.

A je to skutečná věda. Při testování se nepracuje pouze s výškou a směrem vln, ale také s jejich periodicitou. Na tohle všechno musí být skutečné lodě na moři připravené.

Jak tedy v praxi takové testování skutečně vypadá? Samotné testování konstrukce lodí začíná dlouho předtím, než je nový typ lodi vůbec vyroben. Jakmile společnost, která se chystá pro armádu loď postavit, dostane data a požadavky například na rychlost lodi nebo množství nákladu, které má uvést, testování v bazénu MASK dokáže na malém modelu lodi otestovat, jaké má mít vlastnosti, aby skutečná loď zvládla všechny podmínky na moři. Testy tedy podrobně prozkoumají, jak si různé části lodi vedou za klidných a nepříznivých podmínek, jak se chová vrtule lodi, jak se chovají například lodní děla a tak dál. Loděnice pak skutečnou loď vyrobí podle výsledků, které malé modely lodě posbíraly v bazénu MASK.

Následně je sestaven model lodi v plné velikosti. Ta se samozřejmě do bazénu nevejde, ale inženýři mají v počítačích všechna potřebná data z testování na malém modelu a do velkého modelu se umísťují přístroje, které shromažďují nová data a porovnávají je s výsledky z malého modelu. Tím inženýři zjistí, zda je nutné změnit některé konstrukční prvky lodi. Následně pak může dojít k dokončení stavby lodi nebo ponorky.

Samotné zařízení MASK je samozřejmě plné různých technologií, které není třeba ukazovat jen tak světu, stejně tak jako například testování úplně nové americké lodě třídy USS Zumwalt. Ta bude rovněž plná nových technologií a i ona díky malému modelu musela projít testování v tomto dozajista zajímavém bazénu.

Autorský článek, další zdroj: Crast

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum