Čína má nebezpečný algoritmus k prolomení současného kódování. Běžné šifrování by tak mohlo být brzy k ničemu

 PC a Mobily 
20. ledna 2023 16:47 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Čína by se svým algoritmem mohla hacknout celý svět Depositphotos
Čínští vědci tvrdí, že mají v ruce nový algoritmus pro prolamování kódů, díky kterému by tak současné běžné šifrování bylo brzy k ničemu. Respektive, Čína by tak dokázala hacknout všechno v řádu několika let.

Čínští vědci dokonce sebevědomě prohlásili, že jejich algoritmus by mohl běžet na malém kvantovém počítači, který lze sestavit ze v současné době dostupných technologií. A pokud je to pravda, je to rozhodně nebezpečná zpráva.

Nový algoritmus by podle Číňanů mohl dramaticky snížit velikost kvantového počítače na 372 qubitů, což je méně, než má Osprey, tedy v současnosti nejvýkonnější kvantový procesor na světě. Faktorování velkých čísel, náročný proces pro konvenční počítače, je potřeba urychlit kvantovými počítači, které pak dokáží rychle prolomily kódy. Obecně se však dosud má za to, že k hacknutí například bankovního účtu, zabezpečeného špičkovým šifrováním, by takový stroj potřeboval spravovat miliony qubitů.

Ale to už teď vůbec nemusí platit. Číňané tvrdí, že přišli na to, jak zásadně snížit velikost praktického kvantového počítače na 372 qubitů, což je tedy ještě méně, než IBM Osprey, nejvýkonnější kvantový počítač na světě, který má pouze 433 qubitů, a není tedy schopen prolamovat kódy. Čínští vědci ale tvrdí, že jejich nový algoritmus, nazývaný sublineární zdroj kvantové celočíselné faktorizace, dokáže dešifrovat data zašifrovaná pomocí RSA-2048.

Tato asymetrická kryptografie je jedním z nejpřísnějších průmyslových standardů používaných mnoha vládami, finančními institucemi a technologickými firmami k ochraně zabezpečení informací pomocí klíče o délce 2048 bitů.

Čínský tým vytvořil nový algoritmus, který optimalizuje proces kvantových výpočtů založený na sporném algoritmu vyvinutém německým matematikem Clausem Schnorrem v roce 2013. Aby čínští vědci demonstrovali, že je jejich objev skutečný, použili malý 10-qubitový supravodivý kvantový počítač k prolomení 48bitového šifrovacího klíče. A pokus byl samozřejmě úspěšný. Číňané tvrdí, že jejich algoritmus je nejvíce qubity šetřící faktorizační algoritmus, jaký existuje a že kvantové počítače schopné zpracovat stovky qubitů jsou tudíž doslova za dveřmi.

Zpráva z Číny doslova vystrašila svět. K čínské novince se okamžitě začali vyjadřovat přední počítačoví vědci, včetně amerického počítačového experta Bruce Schneiera. Ten prohlásil, že čínský výzkum je skutečně nebezpečný a je potřeba ho brát velmi vážně. Schneier, vedoucí bezpečnostní architektury ve společnosti Inrupt, na svém blogu řekl: „Možná to není správné, ale zjevně to není špatné.“ Sám se nicméně podivil tomu, proč čínská vláda tak zásadní a podle Číňanů tedy i úspěšný výzkum raději neutajila.

Chtěla tedy Čína jen vyděsit svět? Někteří IT odborníci si to myslí. Například Scott Aaronson, vedoucí kvantového informačního centra na Texaské univerzitě v Austinu, řekl, že si nemyslí, že by čínský výzkum byl úspěšný. Podle Aaronsona by Číňané potřebovali zázrak, aby jejich cesta přinesla vůbec nějaké výhody ve srovnání s pouhým spuštěním klasického Schnorrova algoritmu v nějakém notebooku. Aaronson dokonce na svém blogu zašel tak daleko, že vyjádřil názor, že čínská zpráva je velmi zavádějící a pravost samotného výzkumu i jeho výsledků zpochybnil. Nicméně Lawrence Gasman, zakladatel a prezident webu Inside Quantum Technology, s odkazem na čínské tvrzení řekl, že pokud je to pravda, je to katastrofální.

Zda Čína tentokrát mluví pravdu, nebo jen chrastí počítačovými zbraněmi, ukáží až následující měsíce a roky. Pokud se ale Číně malý kvantový zázrak skutečně podařil, pak bude mít celý svět opravdu obrovský problém.

Autorský článek, další zdroj: South China Morning Post

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod