iPhone 14 bude mít satelitní připojení. Nebude to ale pro každého

 PC a Mobily 
12. září 2022 07:57 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
iPhone 14 bude mít novou funkci satelitního Emergency SOS Apple / volný zdroj
Nové očekávané verze iPhonů 14 a 14 Pro budou mít satelitní připojení, takže se jejich uživatelé opravdu dovolají úplně všude. Jenomže to samozřejmě nebude tak jednoduché, jak by si to každý nedočkavec, který si chystá iPhone 14 pořídit, představoval.

Satelitní spojení bude fungovat na iPhonech 14 pouze pro případ nouze. V takovém případě bude na telefonu k dispozici speciální tlačítko, které po zmáčknutí připojí telefon k satelitům, aby mohla být odeslána nouzová zpráva.

Služba na nových iPhonech se bude jmenovat Emergency SOS a světe div se, bude zpoplatněna. Zkrátka život si zadarmo nikdo nezachrání, i když ti, kdo si nové iPhony 14 a 14 Pro koupí, budou mít dvouleté předplatné nouzového satelitního spojení zdarma. Takže alespoň něco.

I když na druhou stranu, jak často se ztrácíme v poušti nebo džungli? Každopádně tato služba tu bude už brzy, s největší pravděpodobnostní od listopadu tohoto roku. Pokud se tedy na podzim stanete hrdými majiteli iPhone 14 a někde se ztratíte nebo zraníte, stačí telefon namířit na nejbližší satelit, což poznáte díky funkci alá "Najít můj telefon", pošlete SOS zprávu a ta během několika vteřin dorazí na místo určení.

Satelitní připojení bude určitým exkluzivním prvkem pro iPhony 14. Aby totiž všechno fungovalo, jak má, musí telefon obsahovat jak speciální software, tak hardware včetně speciálních antén. Ty na rozdíl od běžných antén mobilních telefonů i pro 5G musí umět mnohem víc, aby se satelitní spojení podařilo.

Společnost Apple pro tuto novou službu na iPhonech 14 využije spolupráce s firmou Globalstar, která je provozovatelem celkem 48 satelitů na nízké oběžné dráze Země ve výšce 1414 km. Jsou umístěny v osmi orbitálních rovinách po šesti satelitech, z nichž každá má sklon 52 stupňů. To znamená, že mohou poskytovat služby tady na Zemi od 70 stupňů severní šířky do 70 stupňů jižní šířky. To znamená, že ani s iPhonem 14 není dobré se ztrácet v polárních oblastech, protože tam satelitní spojení ani pro případ SOS fungovat nebude.

Firma Globalstar je známým hráčem na poli poskytování satelitního spojení a sama prodává vlastní satelitní telefony, které ovšem odborníci nepovažují zrovna za technologický vrchol v daném segmentu, zatímco jejich cena ve výši 250 dolarů celkem vrcholová je. Těžko ale z této informace usuzovat, kolik si bude Apple účtovat na iPhonech 14.

Každopádně Apple nebude jedinou firmou, která bude v blízké budoucnosti poskytovat satelitní připojení. Společnost SpaceX se spojila s T-mobilem, takže klienti na všech svých telefonech budou moci využít satelitní připojení přes síť satelitů Starlink. Ani tady ale zatím není jasné, kolik taková služba bude stát, v každém případě ale bude výhodou, že nebude omezena jen na určité typy telefonů.

Ani tady to ale nebude bez problémů, protože Starlink pro tuto službu poskytne T-mobilu satelity V2, které má na oběžnou dráhu vynést loď Starship, která ovšem ještě nelétá. Takže to je hudba delší budoucnosti.

V každém případě jde ale o první vlaštovky v novém segmentu, který dozajista může být pro zúčastněné firmy zajímavým byznysem. Lze tedy předpokládat, že v budoucnu se zapojí i další provozovatelé satelitů a s nimi i další provozovatelé mobilních sítí a v neposlední řadě i samotní výrobci mobilů. Než se tak ale stane, budou se muset všichni vypořádat s mnoha technologickými problémy, které tu v současné době ještě stále jsou. Je ale jasné, že jednou bude telefonování přes satelit běžnou záležitostí.

Autorský článek, další zdroj: Reuters

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve