Blíží se konec umělců? Umělá inteligence namaluje během minuty cokoliv, co si přejete

 PC a Mobily 
09. září 2022 09:48 / Michael Veselý
  1
📷
5 fotografií v galerii
Umělé inteligence vytvoří obrazy dle vaší fantazie za pár sekund. Depositphotos
Říká se jim AI Art Generátory. Umělá inteligence, která „namaluje“ během pár vteřin cokoliv, co jí řeknete. Existuje jich spousta a některé jsme osobně vyzkoušeli. Tisíce malířů po celém světě se teď ale obávají, že jejich umění už nebude potřebné.

Generátory obrázků AI jsou požehnáním pro grafické designéry a hrozbou pro umělce, kteří se digitální kresbou živí. Zejména pro začátečníky, kteří se stále snaží najít nápady a inspiraci pro své projekty, jsou ale užitečné. Generátory obrázků AI usnadňují záležitosti autorských práv, což znamená, že kdokoli může vytvářet osobité obrázky bez předchozí zkušenosti s digitální kresbou a využívat je pro vlastní projekty.

Jak už to ale bývá, ne každý generátor bude splňovat vaše požadavky. Je tedy nezbytné zjistit, který generátor obrázků může nabídnout všechny potřebné funkce a nástroje, díky kterým vytvoří to pravé zrovna pro vás. Jak si vůbec můžete něco takového představit? Jedná se o programy, kterým zadáte své specifické požadavky, co má váš obrázek obsahovat, a ony podle toho vygenerují něco, čím se pokusí co nejvíce vystihnout vaši představu.

Online jsme vyzkoušeli jeden z těchto nástrojů, který funguje jako bot naprogramovaný na Discordu a postup je velmi jednoduchý. Jelikož jsou tyto umělé inteligence nové, obvykle se k nim můžete dostat zdarma a vyzkoušet je. My jsme se tak připojili k serveru a přečetli si několik jednoduchých pokynů. V podstatě zadáte příkaz a za něj popis obrázku, který si přejete vytvořit. Asi jedinou nevýhodou je, že zatím to lze udělat jen v angličtině a bude to tak – jak se zdá – u většiny z nich, protože jsou poměrně mladé a ještě nerozšířené. Naproti tomu je ale může online využívat kdokoliv po celém světě.

Jakmile zadáte příkaz, popíšete generátoru, jak má vypadat váš obrázek. Demo jej samozřejmě vytvoří v menší kvalitě, pokud si ale zaplatíte, můžete pak stahovat full HD. Generátor, který jsme vyzkoušeli jako první, nám pokaždé vygeneroval 4 návrhy a z těch bychom si pravděpodobně mohli vybrat, kdybychom s programem již naplno pracovali a chtěli nějaký stáhnout.

Při testování se ukázalo, že výsledky mohou být stále nepřesné. Naše zadání, co má umělá inteligence nakreslit, bylo: „mladá baletka uprostřed osvětleného pódia se strachem ve tváři a jednou nohou ve vzduchu, za ní tmavé pozadí a kolem ní třpyt, realistické“. Obrázky jsou vskutku kouzelné a povedené, jedinou chybou je, že naše baletka je vždy vidět jen zezadu a její tvář tedy neznáme. To se stalo i u mnoha dalších pokusů. Postavy bot často generoval zezadu, zřejmě jsou tak pro něj jednodušší. Také jsme čistě náhodou narazili na požadavek vygenerovat obraz „Mona Lisa s ledovým čajem“ a ten zcela určitě neměl ve výsledku vypadat takhle.

Z toho vyplývá, že prozatím není třeba se obávat o nahrazení umělců počítači. Stále je o něco jednodušší vysvětlit jim, co byste od nich chtěli. Přesto jsou práce AI fascinující a na mnohých z nich není vůbec poznat, že je nenamaloval žádný profesionální umělec.

Prozkoumali jsme ještě jinou aplikaci AI, kterou zmiňuje snad každý zahraniční článek tohoto druhu. Je populární, protože má mnoho funkcí. To, co tu vytvoříte, je bezprostředně vaše, žádná autorská práva třetích stran. Má více algoritmů, než ostatní generátory, doplňující ovládání pro zkušenější, dokonce si tu můžete uložit výtvory do sbírek. Umí nejen obrázky, ale pomůže i s tvorbou videa, takže je rozsáhlý. Ani on však nekreslí dle pokynů zcela přesně. Vlastně se dá říct, že během testování různých programů tohoto typu se často ukázalo být problémem, že AI některé zadané požadavky ignorují. V galerii najdete náš požadovaný obraz: „new york, vysoké věže, spousta létajících talířů, obří ještěrky a hudební bar“, jen bez ještěrek a létajících talířů, to je velké zklamání.

Zkusili jsme se s naším požadavkem vrátit zpět na Discord, jak se nám poštěstí tam. Tentokrát už byly na návrzích i létající talíře, ale těch obřích ještěrek jsme se stále nedočkali. Když jsme pak oběma zkusili zadat požadavek na obrázek: „sobí princ během Štědrého dne v nadkolenkách a s cukrovím v ústech, na podlaze bílá kožešina, kolem dárky s růžovou stuhou“, to, co vyšlo na některých obrázcích, bylo trochu znepokojivé.

Každý z nástrojů je koncipován jinak. Někde popisujete do detailu prostředí, které potřebujete, jinde máte ukázkové druhy prostředí, jaké umí ten konkrétní generátor vytvořit a jen zvolí to, které je nejblíže vaší představě. Co mají AI generátory společného s umělci, je, že každý má vlastní jedinečný styl, ve kterém obrázky tvoří. Tedy nám zůstane nutnost vybrat si, jaký z nich je nám nejbližší, abychom byli s výsledkem spokojeni.

Aby tyhle programy dokázaly převzít místo umělců, by vyžadovalo ještě mnoho času a lepších algoritmů, že je ale částečně zastíní, už teď zpochybnit nemůžeme. Mnoho talentovaných lidí, a to i v Česku, se obává ztráty přízně, jakmile si lidé uvědomí možnost generování obrázků touto finančně výrazně dostupnější cestou. Cena kupříkladu za 200 obrázků je tak mizivá, že byste si za ni od umělce, jež tvoří dílo rukama, nekoupili ani jeden jediný. V přepočtu u některých generátorů je to 250 korun. Na straně druhé portrét vám prozatím tyhle algoritmy nevytvoří. Že by to ale bylo do budoucna nemožné, to nikdo netvrdí. Záleží čistě na rychlosti vývoje technologií, webkamery přece jen máme, abychom mohli obraz přenášet až k algoritmům AI.

S jedním z obrazů vytvořených pomocí aplikace už dokonce muž jménem Jason Allen vyhrál soutěž. Nyní se nabízí otázka, jestli šlo vlastně o podvod. Na dílo má autorská práva, strávil hodiny generováním tohoto jediného obrazu, když stále dokola zadával a obměňoval požadavek na jeho vzhled. Ani porota si však není jistá, jestli došlo k nějakému porušení pravidel. Takových událostí nás nejspíš do budoucna čeká mnoho. V podstatě každý si dnes může nechat vygenerovat obraz, jaký už nebude mít nikdo další na světě a přihlásit se s ním do soutěže.

Autorský článek. Další zdroje: Seznamzpravy.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod