Nejlepší způsob, jak své auto dostat z bláta i sněhu. Nepodceňujte sílu trakčních desek

 Auto-Moto 
11. prosince 2021 16:33 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Trakční desky se s rychlým příchodem sněhu vyplatí Shutterstock
Vyjet s autem do terénu nebo projíždět zasněžené a zledovatělé silnice představuje riziko uvíznutí. A když se to stane, je jen málo pomocníků, kteří dokáží překonat výkon a účinnost sady trakčních desek.

Tyto desky zkrátka jen vyndáte ze svého kufru, umístíte je pod kola a téměř jistě vyprostíte své uvízlé auto. Tato lehká a snadno použitelná záchranná zařízení se dodávají v různých tvarech a velikostech, ale nejdůležitější je to, abyste pneumatikám měli možnost dát něco, čeho se mohou chytit, když někde uvíznete.

Jaké trakční desky si vybrat

Důležité je vědět, že v zimě se opravdu hodí. Snadno je uvezete v kufru a pokud často jezdíte, nebo plánujete pobyty na horách, jsou jistotou, na kterou se můžete spolehnout.

Trakční desky mohou vypadat jako obdélníkové kousky plastu, které si řidiči zasekávají pod kola, ale v materiálech a designu zarážek se skrývá spousta technologií. Na životnost trakčních desek mají největší vliv použité materiály.

Pokud jezdíte běžným off-roadem a očekáváte, že desky budete používat často, zvažte modely vyrobené s robustnější konstrukcí s použitím pokročilých pryskyřic a polymerů. Jen mějte na paměti, že i ty nejlepší trakční desky na trhu se mohou při nějakém drastickém používání zlomit. Pokud tedy očekáváte, že budete k vyprošťování vozidla používat trakční desky opravdu velmi často, podívejte se po sadě s víceletou nebo doživotní zárukou. Ta je totiž alespoň částečně garantem spolehlivosti desek.

Pokud se rozhodnete pořídit si trakční desky pro všechny případy, zkrátka co kdyby něco, měl by vám stačit levnější model s kratší zárukou.

Další důležité vlastnosti

Při výběru trakčních desek se také dívejte na to, jaké zarážky nebo výstupky na nich jsou. Některé prémiové modely vyrobené pro jízdu v terénu mají zesílené hroty, které zajistí lepší nákop pneumatik v nejhorších podmínkách. Obvykle jsou vyrobeny z měkčího materiálu pro extra trakci, ale rychleji se opotřebovávají a mohou se dokonce roztavit, pokud pneumatiky příliš protočíte. I když je to rozumný kompromis pro řidiče, kteří potřebují vyprostit svá vozidla v extrémních podmínkách, každodenní účastníci silničního provozu, kteří chtějí ušetřit nějaké peníze, mohou použít levnější možnosti s pevnějšími, ale méně přilnavými zarážkami vyrobenými z tvrdšího plastu.

Nakonec zvažte, kam svoje trakční desky v autě uskladníte. Přeci jen vám zaberou nějaké místo. Většina desek je vyrobena pro připevnění na vnější stranu terénních vozidel nebo k náhradní pneumatice. Ale pokud si trakční desky pořídíte jen pro všechny případy, můžete se spokojit se skládacími modely, které vám v kufru auta příliš místa nezaberou. Dále čtěte: Pokud máte auto s pohonem kol 4x4, pak je dobré vědět, jak jej správně používat.

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod