Toto je americká superzbraň. Dark Eagle je hypersonická střela letící rychlostí Mach 5

 Vojenství 
21. srpna 2021 07:58 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Armáda střelu otestovala úspěšně už v březnu loňského roku US Department of Defense
Dark Eagle je novou superzbraní americké armády. Hypersonická střela dokáže rychlostí Mach 5 uletět dostatečně daleko, aby zasáhla například čínské vnitrozemí. Do služby by zbraň měla vstoupit už za dva roky.

Zatímco ruské i čínské vojenské zdroje se v nedávné minulosti chlubily svými úspěchy při vývoji hypersonických zbraní, vypadalo to, že americká armáda za nimi dost pokulhává. Vývoj Dark Eagle ale v Americe probíhal tak trochu v tichosti.

Střela uletí skoro 2 800 kilometrů

Rychle a daleko. Tak by se dala charakterizovat střela Dark Eagle. Je kombinací bezmotorového skluzového tělesa Common-Hypersonic Glide Body (C-HGB) s velkým raketovým posilovačem. Posilovač zrychluje Dark Eagle na vysokou rychlost, tedy více než pětkrát rychleji, než je rychlost zvuku.

Jakmile v posilovači dojde palivo, C-HGB začne klouzat zpět k zemi a vyrazí k cíli, kam donese vysoce výbušnou nálož. Vysoká rychlost Dark Eagle střele umožňuje zaútočit na letmé cíle a zároveň se prezentuje jako nepolapitelná pro protivzdušnou obranu nepřítele. Střela má díky svému vysokému doletu schopnost zasáhnout cíle napříč Jihočínským mořem a dokonce i hluboko do čínského vnitrozemí, a to ze startovních pozic na Filipínách, ve Vietnamu a Japonsku.

Dark Eagle bude možné vystřelit i z ponorek

Americká armáda plánuje nasadit střely Dark Eagle v dělostřeleckých bateriích po osmi raketách. Systém se bude skládat ze čtyř nákladních vozidel transportér-vztyčovač-odpalovací zařízení se dvěma raketami, plus operační centrum baterie. Transport má zajišťovat armádní transportní letoun C-130J Super Hercules.

Americké námořnictvo bude mít vlastní verze hypersonických střel Dark Eagle. Ty budou upraveny tak, aby mohly být vystřeleny z nových ponorek třídy Virginie a torpédoborců třídy Zumwalt. Dále čtěte: Čína staví dvě nová pole s 230 sily pro jaderné rakety, jež jsou schopné zasáhnout Ameriku.

Zdroj: Breaking Defence.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?