Nové armádní brýle umožňují vojákům vidět skrz bojová vozidla

 Vojenství 
09. března 2021 15:59 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nová technologie přináší nevídané bojové výhody DVIDS
Nové brýle americké armády pomohou vojákům vidět přímo skrz bojová vozidla, což znamená, že pěchotní jednotky budou mít bezkonkurenční situační povědomí.

Armáda vyvíjí brýle pro integrovaný systém rozšířeného vidění (IAVS) pro bojové síly,  zejména pěchotu. Služba doufá, že bude mít k dispozici desítky tisíc brýlí, které vojákům také pomohou vidět ve tmě, kontrolovat rohy a dokonce promítat na čočky digitální mapy a další data.

Technologie umožní vidět skrz stěny

Vzhledem k tomu, že tyto brýle mají přístup ke zdrojům z všesměrových kamer namontovaných na vnější straně obrněných vozidel, může skupina vojáků uvnitř obrněných transportérů tzv. vidět skrz stěny vozu a dostat tak jasný obrázek bojiště. Získají výhled na cíl, aniž by museli opustit bezpečnost svých obrněných vozidel.

Armáda navrhla brýle IAVS, aby fungovaly podobně jako heads-up displeje (HUD) na helmách stíhacích pilotů. Stejně jako HUD i brýle IAVS promítají informace o mapách a další data do zorného pole vojáka.

Vojáci vždy měli k dispozici tento druh dat, ale IAVS jim nyní poskytuje okamžitý přístup, což je zvláště užitečné během boje, protože nemusejí odvrátit zrak od cíle.

Prostřednictvím puškohledu uvidí i za roh

Brýle IAVS mohou také použít puškohled s termovizí pro noční vidění k promítání okolí vojáků přes jejich zorné pole. Voják může namířit pušku zpoza krytu nebo za roh a prohlédnout si prostor, čímž získá pohled, který by jinak vystavil vojáka nepřátelské palbě. Vojáci mohou dokonce použít IAVS pro přístup k mikrodronovým kamerám při letu nad bojištěm.

Vojáci už s brýlemi trénují od minulého roku. Armáda systém brýlí IAVS chce za každou cenu a utratí celkem 1,1 miliardy dolarů za nákup 40 000 kusů, což by mělo být dostatečné množství na vybavení každého frontového vojáka v americké armádě. Dále čtěte: Ruské obří ponorky třídy Typhoon jsou ještě děsivější, než si mnozí představovali.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod