Drony jsou budoucností válčení. Nový bojový dron Valkyrie je velký, rychlý a chytrý zabiják

 Vojenství 
09. listopadu 2022 13:39 / Mirka Malá
  16
📷
2 fotografie v galerii
Valkyrie je obrovský a chytrý zabiják Kratos
Bojové drony jsou bohužel budoucností válčení. A Američané zrovna otestovali dron, který je v podstatě schopen nahradit bojové stíhací letouny. Jmenuje se Valkyrie a je to skutečně dokonalý zabiják.

Valkyrie je v podstatě takovým splněným armádním snem. Je velký, rychlý, unese spoustu výbušnin, má velký dolet a ještě ke všemu je docela levný, takže pokud bude v boji zničen, lze jej snadno nahradit. I když dron Valkyrie je vyroben tak, aby k jeho ztrátě docházelo jen výjimečně.

XQ-58A Valkyrie vypadá jako malá stíhačka a ve skutečnosti na délku měří 9,1 metru, což je na dron opravdu hodně. Stejně úctyhodné je jeho rozpětí křídel, které činí 8,2 metru. I když jsou zatím o tomto projektu dostupné jen kusé informace, je známo, že dron by měl unést až 544 kilo výbušnin nebo jiného užitečného zatížení. A ještě ke všemu je neuvěřitelně rychlý, protože dokáže letět rychlostí 882 kilometrů za hodinu.

Dolet Valkyrie je zatím pouze odhadován na 5 600 kilometrů, což je i tak opravdu hodně. Prostě taková malá bezpilotní stíhačka plná výbušnin, která navíc unese i menší drony, které je dron Valkyrie schopen vypustit během letu.

Dron je také navržen tak, aby mohl doprovázet bojové stíhací letouny amerického letectva, nicméně je samozřejmě zcela schopen samostatných operací, a to dokonce i v roji. Američané s dronem Valkyrie poprvé létali už v roce 2019, ale pravděpodobně jeho schopnosti ještě vylepšovali, protože aktuální testování už prováděli s pokročilou verzí dronu.

Tato pokročilá verze dronu zřejmě bude schopna létat dále, ve vyšších výškách a v neposlední řadě pravděpodobně unese také více zatížení. Podle informací výrobce dronu, kterým je společnost Krakos, má pokročilá verze dronu startovací hmotnost 2 700 kilogramů a dokáže létat ve výšce až 14 tisíc metrů.

Dron Valkyrie využívá ke svému vzletu pomocnou raketu zahrnující statický odpalovací prostředek na zemi a na konci letu je vytažen na padáku. To znamená, že dron i při své velikosti a hmotnosti nepotřebuje žádnou startovací dráhu, pokud zkrátka není k dispozici. A naopak, drony pak mohou účinně chránit startovací dráhy potřebné pro konvenční stíhačky.

Zdá se také, že dron Valkyrie bude také velmi chytrý. Během testování létal se šifrovanou komunikací a dokázal úspěšně přistát na označeném místě v simulovaném scénáři ztráty veškeré komunikace. Valkyrie je tedy vysoce autonomní a nepotřebuje žádnou radiofrekvenční komunikaci. To spolu s technologií stealth znamená, že dron bude velmi těžké zachytit na radarech, nebude možné narušit jeho komunikační kanály a přesto se po splnění úkolu vrátí tam, kam má.

Přesněji řečeno to znamená, že dron se bude umět úspěšně vyhýbat všem hrozbám, splnit misi a vrátit se na základnu i přes fakt, že hrozby elektronického boje jsou stále vyšší a americká armáda očekává, že tomu tak bude prakticky v každém budoucím konfliktu. A co víc, roj těchto chytrých dronů je schopen mezi sebou provozovat sít pro sdílení dat, která by poskytla dodatečnou odolnost proti útokům elektronické války a zjednodušeně to znamená, že roj bude spolupracovat jako tým.

Drony Valkyrie bude primárně využívat americká armáda, která je v současné době také jediným objednavatelem těchto autonomních zabijáků. Výrobce slibuje, že bude schopen ročně vyrobit až 500 takových dronů. Kdy se ale dostanou Valkyrie do ostré armádní služby, zatím žádné zdroje neuvádějí.

Autorský článek, další zdroj: Interesting Engineering

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod