Nejočekávanější letadlo světa bude představeno v prosinci. Jaderný bombardér B-21 bude plný zajímavých technologií

 Letectví 
23. září 2022 14:36 / Mirka Malá
  48
📷
2 fotografie v galerii
B-21 bude na mnoho generací přelomový stroj Northrop Grumman / volný zdroj
Velmi očekávaná premiéra těžkého jaderného bombardéru B-21 Raider byla oficiálně ohlášena na prosinec tohoto roku. A to znamená, že s vývojem nejočekávanějšího letadla současnosti jde všechno podle plánu.

Americké ministerstvo obrany přitom zadalo zakázku na nový bombardér teprve v roce 2015, což je sice už sedm let, ale na vývoj něčeho tak výjimečného je to opravdu velmi málo. B-21 byl tak stavěn jako náhrada za bombardéry B-52 Stratofortress, B-1 Lancer a B-2 Spirit, i když se od té doby mnoho změnilo. Například bombardéry B-52 budou nakonec modernizovány a tím pádem budou létat ještě dlouhá desetiletí.

Každopádně samotný projekt B-21 byl od začátku prezentován jako utajený. Existuje sice šest jeho prototypů, přesto se o tomto novém bombardéru prakticky nic neví. Snad jen to, že bude plný nových technologií a dost možná některé z nich budou skutečně přelomové.

Po prosincovém oficiálním odhalení skutečného stroje jsou na rok 2023 naplánovány první lety s tím, že bombardéry by měly být postupně začleňovány do flotily válečných letadel od roku 2027. Ale to samozřejmě platí pouze v případě, že všechna testování proběhnou v pořádku.

Takže co vlastně o bombardéru B-21 Raider, nejtajemnějším a nejočekávanějším letadle současnosti, vůbec víme?

Bude to vysoce odolný bombardér s technologií stealth, který se stane součástí americké jaderné triády. To v překladu znamená, že Amerika může střílet jaderné zbraně ze země, vody, tedy ponorek, a vzduchu, to znamená z bombardérů.

B-21 má konstrukci létajícího křídla a bez nadsázky vypadá jako Batman. Tím také letadlo získává obrovský nákladní prostor, ve kterém může nést různé druhy zbraní, včetně těch jaderných. Konstrukce bombardéru také umožňuje integraci nových senzorů nebo jiných subsystémů druhu. Technologicky je stroj navržen tak, aby bylo možné jej snadno modernizovat, jakmile technologie zase poskočí značně dopředu.

B-21 Raider se stane důležitou součástí konvenčních úderných systémů na dlouhé vzdálenosti, ale bude umět i něco víc, než jen vypouštět střely. Bombardér zvládne elektronický útok, špionáž, sledování a průzkum a samozřejmě komunikaci v reálném čase.

Důležitou veličinou B-21 je jeho dlouhý dolet. To spolu s obrovským nákladním prostorem naznačuje, ale není to rozhodně potvrzeno, že stroj bude podzvukový. Zřejmě ale rychlost letu s ohledem na nové technologie není u B-21 to rozhodující.

Bombardér by měl být vyzbrojen konvenčními zbraněmi, střelami dlouhého doletu a gravitačními bombami B61-12. Asi nejzajímavější na letadle bude jeho technologie stealth. Proslýchá se, že na vývoj letadla byly použity zcela nové materiály, které z něho pro radary udělají naprosto neviditelný objekt. A to pravděpodobně pro snad všechna frekvenční pásma radarů.

B-21 bude zřejmě také plný velmi výkonných počítačů, které budou informace zpracovávat během několika vteřin. Je také známo, že Kubernetes, open-source systém pro automatizaci nasazení, bude do bombardéru také implementován.

A to je asi tak vše, co se o bombardéru B-21 Raider vůbec kdy dostalo na veřejnost. A je otázkou, zda tajemství tohoto nevšedního stroje budou prozrazena během jeho prosincového oficiálního odhalení. Ona tajemství zřejmě budou skutečně spočívat v nových materiálech a počítačových technologiích s umělou inteligencí. Bombardér bude pilotům rovněž pravděpodobně poskytovat možnost ovládat, nebo dokonce programovat bojové drony přímo z kokpitu. Americká armáda nicméně o B-21 tvrdí, že to bude letadlo, které bude mít schopnost trvale ohrožovat cíle kdekoliv na světě.

Autorský článek, další zdroj: New Atlas

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve