Na laserových zbraních horlivě pracují největší armády světa. Americké válečné lodě dostanou první várku k testování už příští rok

 Vojenství 
25. srpna 2022 10:22 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Torpédoborec Preble otestuje laser příští rok Lockheed Martin / volný zdroj
Laserové zbraně, stejně jako ty hypersonické, patří k těm, na kterých ty největší armády světa horlivě pracují. A Američané už je mají dokonce v takovém stavu, že první várku dostanou jejich válečné lodě k testování už příští rok.

Jedná se o zbraň nazvanou High Energy Laser with Integrated Optical-Dazzler and Surveillance, jinak také HELIOS. Zjednodušeně jde o laser třídy 60+ kW. Pro americké námořnictvo ho vyvinula firma Lockheed Martin, která vůbec první laserovou zbraň namontuje na válečnou loď Perble.

Povídá se také, že některé laserové zbraně, respektive jejich výkon lze zvýšit až na 120 kW, a proto v tuto chvíli není jasné, jaký laser vlastně torpédoborec Perble dostane. Bude to ale někdy v příštím roce, pravděpodobně v prvních měsících roku, protože pak bude mít torpédoborec celý rok na to, aby laser otestoval ve všech možných bojových situacích.

Laserové zbraně jsou na vzestupu z jednoho velmi jednoduchého důvodu. Díky tomu, jak moc se do popředí při válčení dostávají drony a další autonomní zbraně, je velmi drahé je sestřelovat z oblohy raketami. A teď si představte, že jeden výstřel laserovou zbraní, která takový dron roztaví na kousky, vyjde na jeden pouhý americký dolar.

Laserové zbraně jsou tedy nákladově vysoce efektivní, a to platí na moři dvojnásob. Válečná loď napadená rojem dronů by musela vystřílet tucty drahých raket, aby se ubránila nebezpečí, kdežto střelba laserovou zbraní je snadná, a vyjde levně a odpadá nutnost skladování velkého počtu raket v nákladovém prostoru válečných lodí.

Laserové zbraně jsou také velmi přesné a protože přesně zaměří cíl, při útoku laserem odpadá riziko vedlejších ztrát. A v neposlední řadě vyžadují napájení, které jim válečná loď snadno poskytne. HELIOS ale není jedinou laserovou zbraní, na které americká armáda pracuje. Laserových projektů běží mnohem víc a brzy se laserových zbraní dočkají také americké stíhací letouny.

Americké vzdušné síly dostanou laserovou zbraň LANCE, tedy Laser Advancements for Next-generation Compact Environments. Zbraň bude sestávat ze systému řízení paprsku, který nasměřuje laser na svůj cíl a modulu, který bude namontován na letadle. I tuto laserovou zbraň už americké letectvo od dodavatele obdrželo a nyní pracuje na tom, aby ji integrovalo do svých letounů.

Moc informací ale k tomu není. Je tedy nejasné, jaké letouny a stíhačky budou tyto laserové zbraně mít, ani kdy má dojít k jejich ostrému testování. Lze ale předpokládat, že stejně jako u námořnictva, to i v případě amerického letectva bude někdy v průběhu příštího roku a dost možná půjde o stíhačky F- 22 a F- 35.

I LANCE ale bude s největší pravděpodobností šedesáti kilowattová zbraň, adekvátně zmenšená pro umístění na břiše stíhacích letounů. Přestože LANCE bude dostatečně silná laserová zbraň proti přicházejícím raketám vzduch-vzduch, pravděpodobně nebude stačit na protiraketovou obranu a samozřejmě především na hypersonické zbraně. Takovou sílu budou v budoucnu mít zřejmě pouze pozemní lasery.

Jak laserová zbraň HELIOS, tak LANCE mohou být samozřejmě použity i k útočným operacím. Například při elektronickém boji, kdy jsou lasery schopny vyřadit z provozu zařízení různého druhu, včetně antén, radarů, transformátorů a tak podobně. A jak budou technologie postupovat dopředu, lze očekávat, že i laserové zbraně se budou postupem času zmenšovat a zvyšovat svůj výkon. Takže je zřejmě za pár let uvidíme i na dronech.

Autorský článek, další zdroj: Breaking Defense

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?