Tahle malá, obrněná ponorka dokáže pod vodou plout rychlostí 50 kilometrů v hodině. Podobnost s mantou není rozhodně náhodná

 Vojenství 
22. srpna 2022 10:13 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Je rychlá, vypadá jako manta a je neviditelná Highland Systems / volný zdroj
Vypadá jako manta, je obrněná a rychlá jako blesk. Na hladině dokáže vyvinout rychlost až 80 kilometrů v hodině a pod vodou 50 kilometrů v hodině, což z ní činí bezesporu nejrychlejší ponorkou vůbec.

K čemu ale takové obrněné plavidlo, které dostalo jméno Kronos, vlastně bude? Společnost Highland Systems tvrdí, že najde uplatnění jak v komerčním, tak zejména v obranném sektoru. Proč by taky jinak bylo obrněné.

Při testování ve Spojených arabských emirátech ponorka prokázala, že je to opravdová mořská příšera. Kronos má přitom jen devět metrů na délku, pojme deset pasažérů a jednoho pilota. Její křídla jsou skládací, takže je snadné ji přepravovat.

Pohon Kronosu je hybridní a sestává z dieselového generátoru a elektromotoru o výkonu 1 200 koní a 2 400 Nm pohánějící systém pohonu vodním paprskem. Dokáže se ponořit do hloubky 100 metrů, ale v případě nějaké kritické události dokáže dočasně přežít i v hloubce 250 metrů. V takovém případě pod vodou vydrží se zásobami vzduchu zhruba 36 hodin.

Největším překvapením této pozoruhodné malé obrněné ponorky je ale rozhodně její rychlost. 80 kilometrů v hodině na hladině a 50 kilometrů v hodině pod vodou, to je už opravdu pořádný fofr. Na baterii může plout 36 hodin, a když k tomu ještě použije svůj dieselový pohon, pak si svůj pobyt ve vodě prodlouží o dalších úctyhodných 18 hodin. Tedy 54 hodin celkem, to jsou více jak dva dny v kuse, a to je na tak malé plavidlo s takovým výkonem opravdu hodně.

Na místě je také otázka, jaký komfort nabízí ponorka uvnitř. Samozřejmě podporu života včetně kyslíku, adaptivní osvětlení a podle všeho uveze i nějaká ta torpéda. A rozhodně nejde o nějaký projekt na papíře. Ve výrobě už jsou první kusy. Kdo bude tuto podivnou a zároveň zajímavou miniponorku používat, není ale jasné. Jestliže má ale torpédomety, pak je odpověď poměrně jasná.

Firma, která vznikla na Ukrajině a dnes působí především ve Spojených arabských emirátech, má takto podivných a zároveň zajímavých projektů mnohem víc a s největší pravděpodobností pracuje pro armádní sektor.

Ve svém portfoliu má například hybridní obojživelné MPV Storm. I další projekty této firmy jsou opravdu pozoruhodné. Například MPV Phantom odborníky doslova šokovalo. Stejně tak Buggy Hunter MK-200. Není ovšem jasné, zda firma v reálu postavila úžasnou luxusní superjachtu Trimaran, nebo zda loď zůstala pouze na papíře. Společnost se zabývá ale také vývojem velkých nadzvukových stealth dronů, celé řady malých a středních bezpilotních letounů, autonomních pozemních robotů pro nebezpečné práce a ve svém portfoliu má i program pro osazení bojových tanků a těžkých obrněných vozidel hybridně-elektrickým pohonem.

Nejde tedy rozhodně o žádnou legraci. Ponorku Kronos tak dost možná brzy uvidíme ve flotile některé z armád. Je to vlastně pouze rok, co americká armádní agentura DARPA dostala zelenou, aby postoupila do další fáze vývoje programu nazvaného Manta Ray. Mělo by v něm jít o vývoj autonomních podvodních plavidel. DARPA zvolila dva hlavní a známé dodavatele, tedy Northrop Grumman Systems Corporation a Martin Defense Group. Každý z nich má vyvinout vlastní plavidlo, ze kterých si pak DARPA vybere to nejlepší.

Možná jim ale Kronos vypálí rybník, i když se nejedná o autonomní ponorku, jak ve svém programu požaduje DARPA. Zjevně je ale koncipována především jako bojové plavidlo, které by například mohlo rychle a neviditelně přepravit nějakou malou vojenskou jednotku či komando k břehům nepřítele.

Autorský článek, další zdroj: Interesting Engineering

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod