Závody ve vývoji hypersonických zbraní jsou v plném proudu. Americký tajný projekt Mayhem bude stroj letící rychlostí Mach 10

 Letectví 
18. srpna 2022 14:21 / Mirka Malá
  9
📷
2 fotografie v galerii
Američané jsou zřejmě s vývojem přelomového pohonu velmi daleko Lockheed Martin / volný zdroj
Závody ve vývoji hypersonických zbraní jsou v plném proudu a mohlo by se zdát, že Američané v uplynulých letech byli tak trochu pozadu. Jenomže oni už několik let tajně pracují na projektu, který je oficiálně označen za tajný a říká se mu prostě Projekt Mayhem.

Pokud se to povede, tak to rozhodně bude něco mnohem víc než jen nějaká hypersonická střela. Podle hesla "nic tě nemůže sestřelit, když tě to nechytí" totiž americké letectvo v rámci tohoto tajného programu vyvíjí stroj, který by létal rovnou Mach 10.

Amerika sice už řadu let pracuje na vývoji hypersonických letadel, dobře známý je například stroj SR-71 a jeho experimentální nástupce SR-72. Jenomže všechno pod Mach 5 je zkrátka dnes už pomalé. Stroj, který má vzniknout v rámci Projektu Mayhem, má být proto úplně mimo všechno, co se inženýrům dosud podařilo vyvinout.

Takže co by mohl být Projekt Mayhem? Podle dokumentů, které ovšem samozřejmě neprozrazují rozhodně všechny detaily, má jít o stroj, který bude sloužit jako špionážní i jako útočná platforma. Z toho důvodu to bude stroj, který ponese hned tři druhy zbraňového vybavení. Jinými slovy, nebude to rozhodně hypersonická střela, ale hypersonický dron, který bude svými schopnostmi podobný experimentálnímu SR-72.

Podle některých zdrojů totiž Američané vyvíjí nový typ pohonu, který by použili jak pro SR-72, tak v rámci Projektu Mayhem. Mělo by se pravděpodobně jednat o kombinaci scramjetového pohonu s kombinovaným cyklem s klasickým proudovým motorem. Pokud se ho podaří postavit, pak to skutečně bude obrovský technologický skok.

A má to svoji logiku. Scramjetové pohony nejsou levnou záležitostí, obzvlášť, když jsou použity jednorázově v hypersonické střele. Naproti tomu vývoj pohonu pro dron, který bude schopný létat obrovskou rychlostí, takže ho nic nesetřelí a navíc ponese střely, které může během letu vypustit, to dává obrovskou válečnou výhodu. V podstatě si to můžeme představit zhruba tak, že klasický proudový motor takový dron použije pro svůj vzlet a zrychlení na Mach 3. Následně se zapne scramjet a vystřelí dron na rychlost přesahující, pokud možno, co nejdále nad Mach 5. Nesestřelitelný dron doletí obrovskou rychlostí nad inkriminované území a vypustí běžné, a tedy proti hypersonickým střelám také levné, střely.

Logiku dává i to, že stroj, který je v rámci Projektu Mayhem vyvíjen, bude bezpilotní. Pokud bude létat opravdu tak rychle, bude sice nesestřelitelný, jakmile ale takový stroj bude bezpilotní, bude schopen nad bojovým územím i více riskovat.

Ale může se to povést? V první řadě je problém samotný pohon. Něco takového se ještě dosud nepodařilo vymyslet. Je ale možné, že Američané jsou blízko, když je Projekt Mayhem nejen tajný, ale také dobře financovaný. Je tu ale ještě jeden problém, a to je umístění zbraní do takového dronu. Při rychlostech nad Mach 5 totiž vzniká extrémní teplo, takže připevnit, zjednodušeně řečeno, střelu na držáky prostě není možné. Bude tedy kromě pohonu nutné hledat i nové materiály i elektroniku, aby to všechno tak vysokou rychlost vydrželo. S tím zase ale může pomoci NASA, která má svoje zkušenosti s velkými rychlostmi i extrémními teplotami za letu.

Informací je málo, ale nějaké indicie tu jsou. A podle nich je pravděpodobné, že Američané jsou dál, než předstírají. Nicméně není jasné, zda jsou v současné době Projekt Mayhem a SR-72 dva různé projekty, které si mohou půjčovat nápady, nebo zda už jde o jedno a to samé. Podle některých indicií ale zřejmě oba projekty pracují na plné obrátky. Ostatně s uvedením filmu Top Gun: Maverick do kin se mluvilo o tom, že právě hypersonické letadlo SR-72 bylo vzorem pro filmovou stíhačku a firma Lockheed Martin, která na SR-72 pracuje, dokonce filmařům pomáhala s vývojem makety filmového stroje. A při té příležitosti také nenápadně utrousila poznámku o tom, že její projekt SR-72 jde ještě za hranice schopností filmového letadla.

Autorský článek, další zdroj: The Drive

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod