Nová generace Ruských min je vražedným nástrojem

 Vojenství 
25. dubna 2022 11:23 / Lukáš Bauer
  2
📷
3 fotografie v galerii
Ruské moderní miny zamořují ukrajinské území Human Rights Watch / volný zdroj
Miny jsou postrachem všech vojsk i civilistů. Po celá desetiletí byly hojně používány v mnoha ozbrojených konfliktech, díky jejich vysoké bojové efektivitě a nízké pořizovací ceně. Své nejmodernější miny nasadilo také Rusko na Ukrajině, která je teď jimi doslova zamořená. Nová generace ruských min údajně dokáže rozeznat že se blíží člověk, pokud se jedná o zvíře, tak nevybuchne.

Ozbrojené válečné konflikty i po svém ukončení, zanechávají obvykle v okolí bojišť obrovské množství nevybuchlé munice a min. Stejně tak je tomu na Ukrajině, jejíž odminování může podle expertů trvat i desítky let. Pokud totiž není zaminovaná oblast dostatečně dobře zmapována, její vyčištění je časově velice náročné.

Podle dostupných zpráv ruská armáda používá na Ukrajině hned několik generací vojenských min, včetně těch nejmodernějších. Starší typy min obvykle reagují na změnu tlaku v jejím bezprostředním okolí a poté vybuchují. Nové miny, které údajně Rusko také používá, nejen že se nekladou do země ručně, ale dokáží také rozpoznat jestli se jedná o člověka nebo zvíře. Na zasažené území jsou navíc dopravovány za pomoci raket kde jsou rozptýleny a na zem se snáší na padáku.

Nebezpečně chytrá zbraň

Jednou z velice nebezpečných min je protipěchotní mina zvaná POM-3. Tato poměrně nová zbraň ruské výroby reaguje na otřesy země v jejím okolí, není ale rozhodně hloupá. Toto poměrně jednoduché výbušné zařízení totiž rozpozná, zda se jedná o lidskou chůzi, nebo otřesy způsobuje něco jiného, například zvíře.

Tento typ min se podobně jako jiné moderní miny nepokládá ručně do země, ale nad cílovou oblast jsou dopravovány pomocí raketových nosičů. Z požadované výšky se poté snáší na povrch na padácích. Pokud se následně v její blízkosti pohybuje člověk, tato mina vypustí do malé výšky explozivní hlavici, která vybuchuje a člověka v její blízkosti zasáhne střepinami.

Stejně tak je možné minu nastavit tak, aby po vypuštění z rakety explodovala v nastaveném čase. Tyto fuknce pak umožňují lepší kontrolu nad zaminovaným územím. Zaminovávací systém SDM Zemledelie-I dokáže miny nad bojovou zónu dopravit až ze vzdálenosti 15 kilometrů. Tyto miny výrazně mění situaci jak na bojišti, tak při jejich následné likvidaci, která je díky povaze zbraně nadmíru obtížná. Mina je poměrně nová a proto neexistují o jejím nasazení ani přesnějším chování žádné bližší informace. 

Zdroj: Česká Televize, Armamentresearch.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?