Nové satelity budou mít obrovské rozlišení. Během několika měsíců jich nad našimi hlavami budou desítky

 Technologie 
26. dubna 2022 19:25 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Tato nevzhledná krabice je satelit schopný fotit z vesmíru v obrovském rozlišení Planet / volný zdroj
Technologie jsou kupředu a vypadá to, že z vesmíru už za chvíli bude vidět úplně všechno. Společnosti, které vyvíjejí satelity pro snímkování z vesmíru, přicházejí se stále větším rozlišením.

Například firma Planet oznámila, že v první polovině příštího roku vypustí 32 satelitů s vyšším rozlišením. Ty umožní fotografovat různá místa na Zemi 12 až 30krát denně v závislosti na zeměpisné šířce, oproti dnešním asi 10 snímkům, uvádí Defense One.

Klíčové je rozlišení

Co je ale na nových satelitních technologiích ještě důležitější, je samotné dokonalejší rozlišení. Ty nové budou mít rozlišení 30 centimetrů na pixel, oproti 50 cm u starších satelitů. Firma navíc plánuje svoje nové satelity propojit v reálném čase, což umožní opětovné zadání poptávky během několika sekund místo původních hodin.

To znamená, že analytici budou mít k dispozici mnohem více a kvalitnějších dat ze všech koutů světa. Nic už zkrátka nepůjde utajit.

Zapojí se i umělá inteligence

Tato kvalitnější a četnější data umožní lepší strojové učení pro umělou inteligenci. Co to přesně znamená? Fakt, že více dat a více časovaných dat zpracuje umělá inteligence, která pak spočítá různé modely a analýzy, které pak umožní lepší rozhodování v reálném čase.

A to se bude samozřejmě hodit zejména armádám a tajným službám. Navíc nový projekt firmy Planet je čistě komerční, což jí umožní předávat data prakticky komukoliv na světě a to velmi rychle. Nové satelity navíc dokáží fotit i během zataženého nebo dokonce bouřlivého počasí. Takže to vypadá, že se před nimi od příštího roku opravdu nikdo a nic neschová.

Zdroj: Defense One, CNBC

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?