Čína sleduje své občany a teď se jí to vymstilo. Hacker vládě ukradl osobní údaje až miliardy čínských občanů

 PC a Mobily 
07. července 2022 17:50 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Hacker Číně ukradl, co nashromáždila o svých občanech Depositphotos
Čína se snaží ututlat obrovský skandál. Díky tomu, jak šmíruje své občany, má také o nich velkou databázi dat, do které se ovšem naboural hacker a ukradl osobní údaje až miliardy čínských občanů.

Pokud to tak skutečně je, jde dozajista o největší skandál v historii online světa. Hacker, který si na síti říká ChinaDan, už ale nabídl k prodeji 23terabajtovou databázi, kterou získal hacknutím policejní databáze v Šanghaji. Tato databáze má obsahovat jména, adresy, identifikační čísla, a dokonce i kriminální záznamy čínských občanů.

Zřejmě se ze strany ChinaDana jednalo spíš o tzv. hacktivismus než o touhu vydělat na získaných datech nějaké velké peníze, protože za svou databázi požadoval pouhých 10 bitcoinů. O to větší problém teď čínská vláda má, a používá svoji promyšlenou cenzuru, aby se o kauze s únikem dat, pokud možno, vědělo co nejméně. Ale to se zjevně dvakrát nepodařilo.

Přesto čínská vláda cenzuruje vše od čínských vyhledávačů až po sociální sítě a různé platformy. On to taky není zrovna malý problém. Je třeba si uvědomit, že Čína má 1,4 miliardy obyvatel a hacker ChinaDan ukradl údaje o miliardě z nich, to je tedy většina čínské populace.

Čína je dobře známá kontrolou a sledováním svých občanů, o kterých shromažďuje nejrůznější informace. Za tímto účelem vyvíjí stále sofitstikovanější programy s umělou inteligencí. Před několika měsíci vláda spustila zase o něco dokonalejší software.

Čína má nechvalně známou hustou síť kamerových systémů ve městech a postupně ho zavádí i na venkov. Monitoruje také čínské sociální sítě a weby, mluví se i o mobilních telefonech. Na každého obyvatele má prakticky ohromné množství dat. Jediným problémem je, jak tato data třídit. Čína už před lety zavedla program, v rámci kterého chce mít jednu složku na každého jednoho obyvatele, a hledá taková softwarová řešení, která by vládě pomohla průběžně sbíraná data třídit a přiřazovat do jednotlivých složek občanů.

Do touhy čínské vlády o nepřetržitém sledování vlastních lidí a třídění dat do složek jsou zapojeny samozřejmě i největší čínské technologické společnosti. Například v loňském roce podala nechvalně známá firma Huawei patenty na archivaci souborů a algoritmy shlukování obrázků. V patentové přihlášce na metodu a zařízení na rozdělení databáze osob mimo jiné firma Huawei uvedla, že jak se chytré kamery v budoucnu stanou rozšířenějšími, počet zachycených snímků obličejů ve městech vzroste na biliony ročně.

Další čínské technologické firmy, které podaly své patenty mimo jiné uvedly, že jejich software by měl být schopen čerpat informace z účtů jednotlivců na sociálních sítích. Jiné firmy zase vyvíjejí software, který má být použit k sestavení a analýze osobních údajů, včetně příbuzných, přátel, záznamech o vozidlech, manželstvích, či dokonce nákupních zvycích.

Autorský článek, další zdroj: New York Post

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?