Není to už moc? Umělá inteligence umí najít na netu všechny vaše fotky

 PC a Mobily 
11. června 2022 13:57 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Aplikaci na vyhledávání fotek na netu lze snadno zneužít Depositphotos
Řeč je o povedené aplikaci, která perfektně funguje jako vyhledávač. Akorát místo zpráv a informací vyhledává fotky. A to je něco, co se může šeredně zvrtnout.

Aplikace PimEyes toho umí opravdu hodně. Zjednodušeně funguje asi tak, že do ní nahrajete svoji vlastní fotku a aplikace pak prohledá úplně celý internet a najde všechny vaše fotografie, které jsou na netu někde poschovávané.

Je to ještě horší

Do aplikace totiž můžete nahrát fotku kohokoliv, koho například chcete pronásledovat a umělá inteligence vám ve vašem nevhodném chování ráda pomůže. Najde všechny fotky vašeho objektu zájmu, které jen najít lze.

A sama firma, která za aplikací stojí, se ještě chlubí tím, co všechno dalšího umí. "Ve výsledcích zobrazujeme nejen fotografie podobné té, kterou jste nahráli do vyhledávacího pole, ale také obrázky, na kterých se objevujete na jiném pozadí, s jinými lidmi nebo dokonce s jiným účesem," stojí na webu společnosti.

Navíc se jedná o bezplatnou službu, takže je přístupná opravdu každému, tedy i těm, kteří chtějí vyhledávání využít k nějakým nekalým účelům. Aplikace má i svoji placenou část, která nabízí skutečně hloubkové vyhledávání tváří, není ale jasné, co si pod tím uživatelé mají představit.

Tyto technologie, tedy ty, které umí pracovat na bázi rozpoznávání obličejů, jsou skutečně velmi kontroverzní, zatím jim ale nebrání žádná legislativa v tom, aby byly nabízeny široké veřejnosti. Na právní úrovni už ale běží debata o tom, že takové technologie jsou široce zneužitelné a tudíž velmi nebezpečné.

Sama společnost, která aplikace PimEyes provozuje, si je zjevně této kontroverze dobře vědoma a pro jistotu se rovnou zbavuje zodpovědnosti za případné problémy a ve svých podmínkách pro uživatele uvádí, že jsou to právě oni, kdo nese zodpovědnost za případné zneužití aplikace.

Technologie na rozpoznávání obličejů samozřejmě nejsou žádnou novinkou a existují už drahnou dobu. Proslulé je jejich používání v Číně, kde vláda svoje obyvatelstvo sleduje prakticky na každém kroku. Ale to je trochu jiný problém, především politický. Nyní ale tyto technologie vstupují na internet, kde budou prakticky k volnému použití kýmkoliv a za jakýmkoliv účelem. Odborníci proto doufají, že vlády jednotlivých zemí brzy přijdou s legislativou, která takto využitou umělou inteligenci alespoň omezí nějakými jasnými mantinely.

Autorský článek, další zdroj: The Sun

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?