Útočné helikoptéry Apache mají novou verzi. Nyní jsou to nejlepší zabijácké stroje na světě

 Letectví 
17. října 2022 09:46 / Mirka Malá
  5
📷
2 fotografie v galerii
Nový Apache je stroj, ze kterého jde strach Boeing
Kdo by neznal americké útočné helikoptéry Apache. Vedle slavných Blackhawků jde o další doslova kultovní helikoptéru. A přestože Apache létá už neuvěřitelných pětatřicet let, její nejmodernější verze z ní učinila nejlepší útočnou helikoptéru světa.

Všechno začalo v sedmdesátých letech, kdy vznikl první Apache s označením AH-64, které se používá dodnes. Přestože v průběhu desetiletí tuto helikoptéru vyráběly hned různé společnosti, Apache se stal strojem, který byl neustále modernizován, až do současné verze AH-64E-6.
Apache je odjakživa útočný vrtulník, který má sadu senzorů namontovaných na nose pro systémy získávání cílů a nočního vidění. Je vyzbrojen 30 mm řetězovým kanónem M230 neseným mezi hlavním podvozkem pod předním trupem letadla a nosiči namontovanými na pylonech pro nesení výzbroje. Tou jsou obvykle střely AGM-114 Hellfire a rakety a raketové moduly Hydra 70.

Samotná verze AH-64E má vylepšenou digitální konektivitu, společný systém distribuce taktických informací, výkonnější motory či schopnost ovládat bezpilotní drony. Aktuální, tedy šestá verze tohoto stroje bude ale ještě mnohem lepší, a z Apache dělá nejlepší útočnou helikoptéru současnosti, které je doopravdy třeba se bát.

Modernizace helikoptéry totiž ještě vylepšila její výkon, takže je ještě rychlejší a může letět až třistakilometrovou rychlostí a na delší vzdálenost, její bojový dosah je až 480 kilometrů. To, co z ní ale dělá nejlepší útočnou helikoptéru současnosti, jsou především nové technologie a samozřejmě digitalizace.

Proto má stroj nově také modulární otevřený systémový přístup (MOSA) pro maximální interoperabilitu a rychlejší integraci a nasazení pokročilých schopností, což jednak zvyšuje její schopnosti a zároveň také ulevuje dvěma pilotům. Nové Apache mají také pokročilé senzory pro lepší a odolnější konektivitu napříč doménami a operacemi ve všech podmínkách prostředí, takže stroj je v reálném čase schopen komunikovat data tam a zpět a vyhodnocovat bojové situace.

Apache také budou mít novou a přesnější vzdušnou munici s dlouhým dosahem a budou rovněž vybaveny laserovými zbraněmi, takže budou schopny útočit velmi přesně a tím pádem také s minimálními okolními ztrátami.

Jinými slovy, nový Apache bude velice inovativní a digitalizovaný stroj, což je právě to, co z této helikoptéry dělá nejen nejlepší útočnou helikoptéru současnosti, ale také nebezpečný zabijácký stroj. Digitalizace, umělá inteligence a moderní zbraňové systémy z Apache totiž činí nejen rychlou a dobře vyzbrojenou helikoptéru, ale také stroj, který bude velmi agilní, zejména díky tomu, jak mu digitalizace umožní zpracovávat data v reálném čase a také na ně v reálném čase reagovat.

Poslední verze Apache nesly už i modernější konvenční zbraně, typický zůstává stále řetězový kanón M230 s 1200 náboji jako součást zbraňového subsystému. Helikoptéry ale už mají uchycení pro sadu dvojitých střel AIM-92 Stinger. Zůstávají rakety Hydra 70 mm, CRV7 70 mm a APKWS 70 mm. Střely AGM-114 Hellfire už ale nahrazují také střely Air-to-Air Stinger (ATAS) nebo střely AGM-65 Maverick a Spike. A jak už bylo řečeno, nové Apache také budou vybaveny laserovými zbraněmi.

Helikoptéry Apache jsou vyvíjeny už od poloviny sedmdesátých let minulého století, do produkce a svoje jméno dostaly v roce 1981. Do sériové výroby se tyto nebezpečné stroje dostaly v roce 1983 a od té doby stále létají a jsou také neustále modernizovány. Nové digitalizované Apache jsou jasným příslibem toho, že těchto zabijáckých strojů se budou muset protivníci obávat ještě další dlouhá desetiletí.
Autorský článek, další zdroj: Interesting Engineering

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod