Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky 

 Technologie 
18. října 2024 19:36 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Největší předností modelu Peugeot 408 je jeho odvážný sportovně laděný design a výrazně sebevědomý postoj Peugeot
Kočičíma ušima je známý dynamický SUV fastback Peugeot 408. Tyto roztomilé hranaté detaily najdete nad víkem zavazadlového prostoru. Jejich úkolem ale samozřejmě není připomínat kočku, ale plnit důležitou funkci aerodynamického koridoru. Zajišťují totiž optimální proudění vzduchu, což je z hlediska jízdních vlastností vozu zcela zásadní.

Peugeot 408 není úplně nejžhavější novinkou francouzské automobilky. Uvedla ji totiž už v roce 2022. Ovšem jen s jedním benzínovým a dvěma plug-in hybridními motory. V loňském roce přidala ještě mild-hybrid. Letos ovšem přichází s plně elektrickým pohonem. To je poslední dílek elektrické skládačky Peugeotu. O jaké skládačce je řeč? Jedná se o kompletní sestavu elektrické modelové řady. Už před mnoha měsíci totiž generální ředitelka Peugeotu Linda Jackson slíbila, že do roku 2025 bude mít každý z modelové řady Peugeot aspoň jednu plně elektrickou variantu. A tento slib je tedy elektrickým modelem 408 naplněn. Všechny ostatní modely produktové řady francouzské automobilky už totiž plně elektrickou verzi mají, a to od nejmenšího hatchbacku 208 až po kompletní řadu lehkých užitkových vozů včetně největší dodávky Boxer. 

Nový plně elektrický Peugeot E-408 bude mít světovou premiéru na autosalonu v Paříži. Jedná se o model pohoněný elektromotorem o výkonu 157 kW neboli 210 koní. Baterie vozu o užitečné kapacitě 60 kWh je tvořená z 80 procent niklem, o zbývajících 20 procent se pak dělí rovným dílem mangan a kobalt. Toto složení zajišťuje vysokou energetickou hustotu a elektrický Peugeot e-408 tak ujede na jedno nabití až 453 kilometrů. Dobíjení je přitom velmi rychlé. Z 20 na 80 procent se dostane za slabou půlhodinku. Návštěvníci pařížského autosalonu si vůz budou moci prohlédnout na stánku značky, ale taky vyzkoušet na exkluzívních testovacích jízdách.

Největší předností modelu Peugeot 408 je jeho odvážný sportovně laděný design a výrazně sebevědomý postoj. Velmi zajímavá je jeho dosud nevídaná kombinace segmentů. Smíchal totiž siluetu sportovního kupé s SUV. Celkový dojem je velmi atraktivní a zároveň vyjadřuje určitou vznešenost a sílu.

Vůz se velmi povedl i z hlediska ostatních designových aspektů. Kromě již zmíněných kočičích uší, jejichž ostré fazety dodávají na dynamice celkového vzhledu, zmiňme třeba i velká dvacetipalcová kola s nezvyklým geometrickým designem zasazeným do kruhu. Tento motiv je u stojícího vozu velmi nápadný, při nízkých rychlostech pak vytváří dramatický vizuální efekt. A jak poznáte tuto šelmu na první pohled ve dne i v noci? Podle předního světelného podpisu ve tvaru tesáků a zadních světel ve tvaru tří drápů, což jsou typické prvky svědčící o příslušnosti k rodině Peugeot. Design modelu 408 nenechal chladnými ani porotce prestižní mezinárodní ankety Red Dot Award, kteří mu udělili nejvyšší ocenění.

Dalším počinem, za který by si tvůrci Peugeotu 408 zasloužili medaili, je geniální sladění proporcí vozu. Z hlediska rozměrů vůz dosahuje délky 469 cm, výška je pouhých 148 cm, což není u vozů se zvýšenou karoserií běžné. Tyto proporce vytvářejí velmi štíhlý a sportovní profil. Naopak rozvor je větší, než bývá v segmentu C zvykem. Profitují z toho hlavně cestující na zadních sedadlech, kteří tak mají k dispozici štědrý prostor pro kolena. Z hlediska místa ve druhé řadě je fastback 408 dokonce nejprostornějším vozem z celé modelové řady značky Peugeot! Úctyhodný je také zavazadelník s objemem až 1611 litrů. 

Sportovní siluetou a aerodynamickými tvary Peugeot 408 přímo vybízí k intenzívním zážitkům z jízdy. O bezpečí a komfort posádky se přitom postarají asistenční systémy řízení poslední generace. Používají šest kamer a devět radarů, kterým nic neunikne. Mezi nejzajímavější prvky výbavy patří například světlomety Peugeot Matrix LED či adaptivní tempomat s funkcí Stop and Go. Užitečným pomocníkem je také systém sledování provozu za vozidlem při vyjíždění z parkovacího místa. 

Zdroj: Peugeot

 

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Skvělý asijský trik, díky kterému už nikdy rýži nerozvaříte

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda