Několik triků na rychlé rozmrazení auta

 Auto-Moto 
18. února 2021 18:37 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zvládnout se dá nejen zasněžené auto Pixabay
Občas se stane, že mrzne a začne pršet. Na silnici se tvoří ledovka a vaše auto pokryje silná vrstva ledu. Máme doporučení, jak zvládnout rozmrazení co nejrychleji.

I když se to nestává často, někdy přijde déšť do situace, kdy jsou současně teploty silně pod nulou. Výsledek bývá katastrofální. Na silnicích přibývají nehody, a to mnohá auta ani nevyjedou, protože zůstanou uvězněna pod ledem.

Otevírání funguje

Jestliže můžeme náš zmrzlý vůz otevřít, je část problémů vyřešena. Automobil nejprve nastartujeme, zapneme topení na maximum, spustíme vyhřívání skla či skel a proudy vzduchu nasměrujeme na okna. Poté se můžeme pustit do snahy škrabkou odstraňovat led zvenčí. Na plastových dílech to jde docela dobře. Stačí drobný úder pěstí v rukavici. Led popraská a obyčejně jde postupně z povrchu dolů. Horší to je na sklech. Slabou vrstvu zvládne škrabka, ale pokud namrzne třeba centimetr ledu, pak je škrabka slabá. Přinejmenším do chvíle, kdy se teplo zevnitř prosadí, pod ledem se udělá vrstvička vody a začnou se tvořit bubliny. Pak stačí takové místo škrabkou prorazit a začít led odstraňovat.

Otvírání nefunguje

Jestliže se nemůžete dostat do dveří, vyzkoušejte, zda je stejná situace i na druhé straně vozu. Často se stává, že vrstva ledu je na jedné straně výrazně větší. Důvodem může být směr větru, případně fakt, že z jedné strany bylo auto chráněno keřem, kdežto na druhé straně bylo vystaveno nepřízni podnebí. Jestliže se dostaneme alespoň někudy dovnitř, můžeme opět auto nastartovat a pokračujeme podle předchozího odstavce.

Teplá voda

Jestliže se do auta nikudy nedostaneme a nechceme či nemůžeme čekat na oblevu, pak nezbývá než použít teplou vodu. Tento způsob můžeme použít i pro zrychlení rozmrazení skel. Záměrně je zdůrazněno, že musí jít o vodu teplou. Sice existují i zkušenosti s vodou vařící, ale dokážeme si snadno představit, že bychom tak mohli některé části auta poškodit. Například skla by mohla při příliš velkých rozdílech teplot prasknout. Přiměřeně horká voda naopak může uvolnit zamrzlé dveře i zlikvidovat příliš tlustou vrstvu ledu na skle. Teplou vodu nikdy nelijte do zámků auta. Tam můžete zkusit vložit klíč, který předtím hřejete v ruce nebo ještě lépe nad plamenem zapalovače. U některých vozů se tak zámek postupně uvolní.

Rozmrazovače

Ne vždy je vhodné a možné nosit k autu teplou vodu. Proto je dobré v případě potřeby koupit rozmrazovač skel a také rozmrazovač zámků. Jde o chemické prostředky, které působí rychle a v případě rozmrazovačů zámků dokonce brání dalšímu zamrznutí. Rozmrazovač na sklo lze aplikovat i na okraje dveří a dostanete se tak do auta. Z logiky věci vyplývá, že rozmrazovače je sice dobré mít s sebou v autě, když jedete někam, kde mrzne, ale rozhodně není vhodné je v autě nechávat, protože je potřebujete právě ve chvíli, když jste venku a nemůžete se dostat dovnitř. Naštěstí je síť čerpacích stanic poměrně hustá a máte šanci získat prostředky k rozmrazení.

Když všechno selže

Může se samozřejmě stát, že všechny možnosti selžou a vaše auto zůstane uvězněno v ledu. Máte v zásadě dvě možnosti. Buď počkáte na oteplení nebo si domluvíte odtah. Stačí zledovatělé auto umístit půl dne do vytápěného servisu. Ledy povolí a vše bude fungovat zase jako dřív.

Prevence

I proti pokrytí ledem se můžete bránit. Pokud nemůžete zaparkovat pod přístřeškem, zkuste alespoň pokrýt sklo speciální fólií proti námraze. Také preventivně konzervujte zámky příslušným mazivem a ošetřete gumová těsnění dveří speciálním přípravkem. Má-li vaše auto sklopná zrcátka, rozhodně je při očekávaném mraze nesklápějte. Nemuselo by se vám podařit je dát do provozní polohy. Je dobré mít auto dobře připravené na zimu. Další inspiraci najdete i v článku zde.

Témata: námraza, auto, dveře, sklo, zámek
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?