USA podezřívají Rusko, že proti nim použilo mikrovlnnou zbraň. Existuje vůbec něco takového?

 Vojenství 
17. května 2021 08:31 / Mirka Malá
  14
📷
2 fotografie v galerii
Vše začalo před lety na americké ambasádě v Havaně Depositphotos
Americká vláda věří, že ruské vojenské zpravodajství může stát za sérií útoků proti americkému vojenskému a diplomatickému personálu. USA mají podezření, že ruská špionážní agentura GRU nějakým způsobem využívá zbraň mikrovlnného záření k cílení na americké pracovníky na americké půdě i v zahraničí, což způsobuje neurologické zdravotní problémy a poškození mozku.

Jak by taková zbraň fungovala, však není jasné. Administrativa prezidenta Joe Bidena bere zprávy o útocích dostatečně vážně, aby zapojila všech 18 federálních zpravodajských agentur do vyšetřování.

Napadené ambasády

Zpráva amerického ministerstva zahraničí z roku 2020 podle zjištění tvrdí, že údajné útoky začaly už v roce 2016 krátce poté, co administrativa bývalého prezidenta Baracka Obamy otevřela diplomatické vztahy s Kubou. Tehdy začal americký diplomatický personál umístěný na velvyslanectví v Havaně trpět neobvyklými fyzickými příznaky spojenými s nástupem podivných zvuků.

Ve zprávě se přímo říká: "U některých z těchto pacientů začal jejich případ náhlým nástupem hlasitého zvuku, který měl směrové rysy, a byl doprovázen bolestí v jednom nebo obou uších nebo v široké oblasti hlavy, a v některých případech šlo o pocit tlaku nebo vibrací v hlavě, závratě následované v některých případech tinnitem, problémy se zrakem a kognitivními potížemi. Jiní pracovníci konzulátu USA v čínském Kantonu hlásili podobné příznaky hned rok poté."

Pracovníci ministerstva zahraničí rovněž ohlásili útoky, někdy nazývané "Havanský syndrom“ nebo "The Thing“, ke kterým došlo v USA, včetně severní Virginie, Miami a Filadelfie. Někteří diplomaté hlásili opakované útoky v zahraničí i doma.

Americké jednotky v Sýrii také hlásily neobvyklé nevysvětlitelné potíže. V roce 2017 nezávislá lékařská analýza také potvrdila, že některé z postižených osob utrpěly vážná zranění.

Zase GRU

GRU je zpravodajskou složkou ruské armády. USA mají podezření, že GRU stojí za několika pokusy o atentát a sabotáž proti americkým, jiným západním a ruským emigrantům, včetně prokázaného pokusu o otravu bývalého důstojníka GRU Sergeje Skripala. Složka má mít na svědomí také otravy v Bulharsku, sabotážní operace na Ukrajině a v České republice a kybernetické útoky v Gruzii.

Američtí úředníci mají také podezření, že v roce 2016 GRU hackovala servery Demokratické strany, stejně jako americké vládní agentury a kritické infrastruktury, což vedlo k federálnímu obvinění několika úředníků GRU.

Kuba byla historicky v sovětské a později ruské sféře vlivu. Moskva houževnatě brání svá historická hřiště a neváhá zajít tak daleko, že vojensky zasahuje do občanské války svého dlouholetého spojence Sýrie. Je možné, že ruské zpravodajské služby v obavě ze ztráty Kuby podnikly kampaň proti americkým diplomatům na Kubě.

Americké ministerstvo zahraničí zjistilo, že v Rusku, potažmo v Sovětském svazu proběhl významný výzkum účinků pulzních rádiových frekvencí. To mohlo vyústit ve vývoj přenosné skryté zbraně určené k explozi něčeho, co se nazývá Frey Effect.

V roce 1961 americký neurolog Alan Frey objevil, že určité frekvence mohou u testovaných subjektů vyvolat fyziologický účinek, a že modulace radiofrekvenční energie může mít řadu účinků, včetně poruch vnímání, bolestí hlavy nebo tlaku v obličeji, a další již popsané potíže.

Neexistují ovšem žádné důkazy o tom, že by některá země vyvinula nebo nasadila takovou zbraň, která by jako zdroj energie vyžadovala 2 200 wattový generátor nebo až 200 baterií do notebooku. Možná se nikdy nedozvíme, kdo stojí za těmito útoky a jaký druh zbraně byl použit. Víme ale, že řada lidí utrpěla skutečně vážná zranění. Dále čtěte: Je to tank, který plave jako loď, nebo člun, který střílí jako tank? Indonésie staví tankový člun.

Témata: Rusko, mikrovlny, útok,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?